Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Пикът на метеорния поток Аквариди е на 6 май

Пикът на метеорния поток Аквариди за тази година ще е видим от София утре.
Потокът е активен от 19 април до 28 май, с максимум за 2021 г. на 6 май около 6 часа българско време, четем в „Гид на любителя астроном“. За трета поредна година катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийски университет „Св.Климент Охридски“ предоставя безплатната книга, достъпна онлайн, с автор Пенчо Маркишки. „Гид на любителя астроном 2021 г.“ съдържа информация за предстоящите през годината по-забележителни астрономически явления, като е отделено повече внимание на условията за тяхното наблюдение от България.
„В нощта на 5 срещу 6 май Луната ще изгрее в 4 часа иа18 минути за София с 28% осветен диск и малко ще затруднява наблюденията. Тя ще бъде във Водолей. На 6 май Слънцето ще изгрее в 6 часа и 15 минути за София, така че ефективни наблюдения ще могат да се провеждат до около 4 часа и 50 минути, т.е. до малко след изгрева на Луната. Освен последната, в края на същата нощ над югоизточния хоризонт ще бъдат видими Юпитер и Сатурн – съответно в съзвездията Водолей и Козирог“, посочва Маркишки в книгата.
От нея научаваме още, че потокът Аквариди се поражда от метеорни роеве, отделящи се в космическото пространство от Халеевата комета (1P/Halley), която има орбитален период от близо 76 години. Зенитното часово число на потока при неговия максимум е между 40 и 85 – вариращо в различни години, но реално от нашата страна могат да се видят около 15 – 30 бързи бели метеора за час, поради ниският до хоризонта радиант. „За 2021 г. се оказва благоприятен фактът, че момента на максимума е много близо до краткия интервал време преди зазоряване, когато потокът ще може да се наблюдава“, пише Маркишки.
Астрофизикът Пенчо Маркишки тази година е сред лекторите на Софийския фестивал на науката. Единадесетото издание на фестивала ще се проведе в София Тех Парк на 15 и 16 май и на 17 и 18 май дигитално за ученици. Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет, под патронажа на Министерство на образованието и науката, в партньорство със Столична община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *