Поредно отлагане на преминаването към изцяло електронни рецепти

Здравните власти дадоха заявка, че това е последното подобно отлагане

Бялата и електронната рецепта ще важат до края на май. Това ще бъде последното отлагане на преминаването само към електронни рецепти. Причината – липсата на готовност в болниците, на които им е бил необходим гратисен период, съобщиха на брифинг здравните власти.

„Все още болничната система не е готова. В края, когато се изписва пациента, се изписва рецепта. Със сега действащата нормативна уредна тя не би могла да се изпълнява в аптека. Това ни накара да отложим до 31 май стартирането само на електронни рецепти в България, за да можем да дадем възможност на хората в болниците в страната да въведат необходимия софтуер и да бъдат обучени хората, които ще издават електронните рецепти”, обясни д-р Петков.

Това означава, че от 1 юни вече ще важат изцяло електронни рецепти, а хартиените ще останат в историята.

„Като цяло не считаме, че след три седмици, тези, които не са били готови, които ще са готови след 3 седмици. Държавата обаче поставя европейски норми и ние трябва да го следваме. Ако бъде обнародвано в „Държавен вестник“ в петък, действието ще влезе в сила със задна дата от 1 май“, допълни председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Хартиените рецепти, издадени преди първи май, ще важат и ще са напълно валидни.

От БЛС увериха, че личните лекари имат пълна готовност, тъй като досега са работели с компютри и са вързани в системата, по-скоро проблемът е подготовката на лечебните заведения.

Източник: dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *