Учени прогнозират, че забавянето на глобалното затопляне е възможно, ако до 2050 г. спрат емисиите на парникови газове

Новите ангажименти на САЩ и други страни може да помогнат да се ограничи глобалното затопляне с два градуса по Целзий до края на века, но това ще е възможно единствено, ако успеят усилията за елиминиране на емисиите парникови газове до 2050 година, смятат учени, цитирани от Асошиейтед прес.
Преди шест години повече от 190 страни се договориха в Париж да удържат увеличението на средните температури под този праг (в идеалния случай – не повече от 1,5 градуса по Целзий ръст) до 2100 г. в сравнение с прединдустриалната епоха, за да се избегнат тежки вреди върху хората и природата.
Скалата, съставена от група изследователи, за да превърне поставените цели и газови емисии в температура, прогнозира, че светът в момента е на път да надмине по-малко амбициозната цел от Парижкото споразумение с 0,9 градуса по Целзий.
„Въпреки всичко това е катастрофална климатична промяна, ситуация, която по същество е неконтролируема и която трябва да избегнем с всички средства“, казва Никлас Хьоне от Института „Нов климат“, един от авторите на проучването. Според него курсът към нетно ликвидиране на емисиите парникови газове е необратим.
Като включил в модела за изчисление последните правителствени предложения, учените установили, че прогнозираният спад ще е с 2,4 градуса по Целзий. За промяната в прогнозата допринесли значително новите амбициозни климатични цели на президента на САЩ Джо Байдън, както и плановете на ЕС, Китай, Япония и Великобритания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *