Кандидати за космически туристи чакат реда си 60 години след първия полет на американец в космоса

След като преди 60 години Алън Шепард стана първият американец, полетял в космоса, всеки ден се появяват хора, които тръпнат в очакване да го последват, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.
Компания „Блу Ориджин“ на Джеф Безос най-сетне започва да продава билети за кратки полети от Тексас, изстреляни от ракета на име „Ню Шепард“. В сряда, в деня на 60-ата годишнина от полета на Шепард от програмата „Мъркюри“ („Меркурий“) от компанията съобщиха, че първите й космически туристи ще полетят на 20 юли. „Блу ориджин“ ще предложи и едно място при първия й суборбитален полет на победителя в онлайн наддаване. Приходите ще отидат в полза на фондацията на компанията.
„Върджин Атлантик“ на Ричард Брансън планира да започне туристчески полети догодина.
„СпейсЕкс“ на Илон Мъск ще изведе в орбита един милиардер и избрани чрез томбола негови спътници през септември. Този полет ще бъде последван от друг с трима бизнесмени до Международната космическа станция (МКС) през януари.
„Това е голям скок, нали?“, каза астронавтът на НАСА Шейн Кимброу, командир на най-скорошният полет на „СпейсЕкс“ до МКС. „Много е яко… граждани ще имат възможността да отидат в космоса и да изпитат това, което ние усещаме“.
Всичко започва от 15-минутния полет на Шепард на 5 май 1961 г.
Всъщност той е вторият човек в космоса. Три седмици преди него съветският космонавт Юрий Гагарин става първият човек, полетял в околоземна орбита.
Тогава на 37 години, астронавтът от „Мъркюри“ и пилот от ВМС на САЩ, вече е нетърпелив след много отлагания на полета, включително и един броени минути преди изстрелването на ракетата. Остава известна репликата му: „Защо не разрешите най-сетне малкия си проблем и не запалите тази свещичка?“ Капсулата му „Фрийдъм 7“ се издига на височина 186 километра и се спуска с парашут в Атлантическия океан. Двадесет дни по-късно президентът на САЩ Джон Кенеди обявява плановете за изпращане на мисия до Луната и през юли 1969 г. обещанието му е изпълнено от Нийл Армстронг и Бъз Олдрин. Шепард, който почина през 1998 г., кацна на Луната през 1971 г. с мисията на „Аполо 14“ и стана петият човек, стъпил там и най-възрастният астронавт на Луната.
След полетите на Гагарин и Шепард, 579 души са били изстрелвани с ракети в космоса или до ръба му, сочат данни на НАСА. Близо две трети от тях са американци и малко над 20 на сто са съветски или руски граждани. Около 90 на сто от тях са мъже и повечето са бели, макар че екипажите на НАСА залагат на многообразието през последните десетилетия.
НАСА не винаги е поддържала космическия туризъм, но вече го прави.
„Целта ни е един ден всички да са били в космоса“, каза ръководителката на програмата на НАСА за пилотирани полети Кати Людерс.
Преди двадесет години НАСА се скара с руската космическа агенция за полета на първия космически турист.
Бизнесменът от Калифорния Денис Тито плати 20 милиона долара, за да посети МКС, изстрелян от руска ракета. Компанията от Вирджиния „Спейс адвенчърс“ организира едноседмичната космическа ваканция на Тито, приключила на 6 май 2001 г., както и още седем туристически полета след това.
Като отвори чековата си книжка, той даде старт на една нова индустрия преди двадесет години, написа в Туитър преди седмица основателят на „Спейс адвенчърс“ Ерик Андерсън. „Космосът се отваря, както никога досега, и то за всички“.
И вече мнозина са се наредили на опашка.
Руска актриса и филмов режисьор трябва да полетят от космодрума в Казахстан наесен. През декември двама нови клиенти на „Спейс адвенчърс“ също ще полетят с руска ракета. Следва „СпейсЕкс“ през януари с трима бизнесмени, полетът от космическия център Кенеди във Флорида е организиран от „Аксиом спейс“, компания от Хюстън на бивши служители от НАСА. През 2023 „СпейсЕкс“ трябва да закара японски предприемач и гостите му до Луната и обратно.
Предприемачите от САЩ, Канада и Израел, които ще летят догодина със „СпейсЕкс“, плащат по 55 милиона долара за мисията си в продължение на седмица и половина.
Билетите на „Върджин галактик“ са значително по-евтини. Първоначалната цена е 250 000 долара, но се очаква да се покачи, когато компанията на Брансън започне отново да приема резервации.
Технологичният предприемач Джаред Айзъкман не казва колко е платил за частния си полет с напълно автоматизираната капсула „Дракон“ на „СпейсЕкс“. Възприема бъдещия си тридневен полет като „огромна отговорност“ и не се опитва да се отклони от тренировките и обучението си. „Ако нещо се обърка, това ще разколебае амбициите на всички други хора, които искат да станат астронавти“, каза неотдавна той.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *