Втората степен на китайската ракета може да навлезе в атмосферата в района на Тиморско море, тази сутрин е прелетяла над Южна България

Втората степен на ракетата-носител „Чанчжън 5В“, която изведе в орбита модул на китайската космическа станция, може да навлезе в земната атмосфера южно от Индонезия в района на Тиморско море, съобщи ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Роскосмос.
„Според изчисленията от 8 май обектът може да навлезе в атмосферата след 02:30 часа московско време на 9 май, южно от Индонезия в района на Тиморско море“, съобщи пресслужбата.
От Роскосмос подчертават, че обектът постоянно губи височината си на орбита.
Ракетата-носител „Чанчжън 5B“ беше изстреляна от космодрума Вънчан на 29 април и изведе в орбита основния модул „Тианхъ“ („Небесна хармония“) на бъдещата китайска модулна космическа станция. Втората степен на ракетата не разполага със средства за активно маневриране и извършва неконтролирано излизане от орбита.
Според последната „информирана прогноза“ на американския център CORDS (Center for Orbital Reentry and Debris Studies), цитирана по-рано от Ройтерс, мястото за навлизането й в атмосферата е в района на Северния остров, Нова Зеландия. От центъра обаче отбелязват, че повторното навлизане е възможно навсякъде, тъй като пътят й покрива големи участъци от земното кълбо.
Китай запазва дискретност по този въпрос и не публикува никаква прогноза за времето на завръщане на ракетата-носител в земната атмосфера, където се очаква тя да се разпадне напълно или частично, отбелязва Франс прес.
Тази сутрин обектът е прелетял над територията на България и съществува теоретична вероятност части от нея да паднат близо до южната българска граница, каза за БТА българският астрофизик Пенчо Маркишки.
Ракетата-носител „Чанчжън 5B“ беше изстреляна от космодрума Вънчан на 29 април и изведе в орбита основния модул на бъдещата китайска космическа станция. Втората й степен не разполага със средства за активно маневриране и извършва неконтролирано излизане от орбита, като се очаква да падне някъде на Земята на 9 май. Очакванията са, че отломките ще паднат в Световния океан.
„Тази сутрин в 04:10 ч. тя е прелетяла над Петричко“, каза Маркишки, който е физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ. „Ракетата още обикаля Земята, като слиза на все по-ниска орбита. Когато достигне по-плътните атмосферни слоеве, ще започне да се разпада, рязко ще забави скоростта си и ще тръгне по-стремително надолу. Вероятността крайните южни части от България да се окажат под нея не е голяма, но все пак хипотетично съществува“, уточни физикът. Пътят на ракетата може да се проследи онлайн в Ютюб – https://www.youtube.com/watch?v=29HGFep3Zek.
Маркишки добави, че китайската ракета може да засегне не само най-крайните южни райони на България, но Гърция и Турция вече са в диапазона на възможното падане. „Това е така, защото наклонът на орбитата на ракетата е около 41р спрямо равнината на земния екватор“, обясни той и уточни, че се прибавя вероятност от разпръскване на отломки на още половин градус на север и на юг.
Астрофизикът Пенчо Маркишки тази година е сред лекторите на Софийския фестивал на науката. Единадесетото издание на фестивала ще се проведе в София Тех Парк на 15 и 16 май и на 17 и 18 май дигитално за ученици. Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет, под патронажа на Министерство на образованието и науката, в партньорство със Столична община. БТА е медиен партньор на тазгодишното издание на фестивала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *