КултураНовини

Автори от цялата страна събира първият “Дориан арт фест”, значително е търновското участие

Автори от цялата страна събира първият “Дориан арт фест”. Събитието ще се състои на 13 и 14 май в градската градина на Плевен.
“Идеята ни е, след като галериите бяха затворени, да покажем изкуството навън, сред хората, и да им представим авторите отблизо”, разказа пред БТА организаторът Иво Станев. По думите му дори стрийт арта, който мнозина не признават за изкуство, навън отдавна има световно признание и това ще стане ясно по време на фестивала.
Любопитното е, че публиката ще има възможността да участва, макар и не изцяло, в създаването на част от творбите. “Дориан арт фест” ще даде живот на различни жанрове – мозайка, живопис, пейпър арт и стрийт арт.

АВТОРИТЕ

Участниците в първия “Дориан арт фест”, освен от региона, са също от Пловдив, Велико Търново, Бургас, Шумен и Казанлък.
Велина Сталева е възпитаник на Великотърновския университет, където от 2014 до 2018 г. е докторант към катедра “Стенопис”. През 2019 г. защитава дисертационен труд на тема “Съвременни трансформации на класическия витраж в контекста на българското монументално изкуство” и представя самостоятелна изложба от витражи, създадени 2014-2019 г. Работи стенно-монументалните изкуства, предимно в техниките мозайка и витраж.
Весела Петрова от 2015 г. е редовен докторант към катедра “Стенопис” във Великотърновския университет. От 2010 г. работи в областта на стенно-монументалните изкуства, живописта, фотографията, стъклото. От 2013 г. преподава в школа по изкуствата в Арбанаси. Има една самостоятелна изложба и над 60 участия в общи проекти у нас, в Румъния, Германия и Турция.
Веселин Симеонов е български художник с професионални интереси в областта на визуалните изкуства, като неговата работа е насочена предимно към полето на рисунката и живописта. Завършва висшето си художествено образование във Велико Търново, където в момента е и преподавател.
Вълчо Вълчев още от детска възраст се занимава с изкуство. В момента е студент във Великотърновския университет във факултета по изобразително изкуство. Участвал е в множество национални и международни изложби и биеналета. Имам само четири самостоятелни изложби.
Ганчо Ганчев се развива в сферата на живописта, стенописа и уличното изкуство. В работата си върху платно смесва различни техники – маслена боя, акрилна боя, спрей и колаж. Често работи с други артисти.
Димитър Механджийски е по известен с псевдонима си Stern. Негови творби са върху фасадите на много от обществените сгради в Пловдив. Занимава се с графити от 2004 г., като вече е достигнал достатъчно добро ниво да си изкарва прехраната с това.
Нора Стилянова е участвала в изложби в София, Пловдив, Сливен, и печели участие в изложба в Париж от фондация “Парушев” със скулптури от хартия. Използва спрейове, акрилни и маслени бои.

ЗА ДОРИАН

“Дориан” се появява през 2016 г. по идея на Иво Станев, специалист по дигитален маркетинг, създал е няколко известни имена на брандове и лога. Като рекламист има дългогодишен опит в някои от най-популярните медии в България. Собственик е на две рекламни агенции, които се грижат за клиенти от България и Европа. Неговият стартов проект е галерия “Дориан” за съвременно изкуство. За кратък период тя успява да представи творци като Насимо, Николина Джановска, Убавка и Костика, Хъкъла, Илиян Ангелов, Анелия Райкова, Answer 51, Мартина Караиванова и Владимир Аврамов, Мариета Конова, Елиза Божидарова, Цветелина Максимова, Моника Тошева. След началото на пандемията през март 2020 г. се ориентира към онлайн представяне и арт мениджмънта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *