Части от ракетата носител „Чанчжън 5В“ са паднали в Индийския океан

Останки от най-голямата китайска ракета са паднали днес в Индийския океан, предаде Ройтерс.
Части от ракетата носител „Чанчжън 5В“, която изведе в орбита модул на китайската космическа станция, са влезли в атмосферата в 10:24 часа пекинско време (05:24 часа българско) и са паднали между Индия и Шри Ланка.
По-голямата част от компонентите й са се разрушили при навлизането на земната атмосфера.
Тази информация бе съобщена от китайската космическа агенция след разпалените спекулации къде може да падне този 18-тонен обект, предаде Франс прес.
Китайските власти заявиха, че неконтролираното завръщане на сегмента от „Чанчжън 5В“, която на 29 април изведе в орбита първия модул от космическата станция, не представлява големи рискове.
Организацията Спейс-Трек, която използва военни данни на САЩ, също потвърди навлизането й в атмосферата.
„Всички, които следят завръщането на „Чанчжън 5В“, могат да се отдъхнат. Ракетата падна“, написа в Туитър Спейс-Трек, която насърчава безопасността на космическите полети, защитата на космическата среда и мирното използване на космоса в световен мащаб.
Падането на сегмента потвърждава прогнозите на някои експерти, според които шансът е бил голям той да потъне в морето, защото 70 процента от планетата са покрити от вода, отбелязва АФП.
При все това неконтролираното завръщане на обект с такъв размер предизвика опасения за щети и евентуални жертви въпреки слабата статистическа вероятност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *