Горещи новиниЗдраве

Задават се силни магнитни бури, повишен риск за хората с хронични заболявания

ПРЕЗ НОВАТА СЕДМИЦА СЕ ОЧАКВАТ СИЛНИ ГЕОМАГНИТНИ БУРИ, ИНФОРМИРАТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ИНСТИТУТ ПО ГЕОФИЗИКА, ГЕОДЕЗИЯ И ГЕОГРАФИЯ НА БАН. Учените прогнозират жълт и червен код за степента на изригвания. Най-сериозни ще са смущенията в периодите 13 – 14 май и 20 – 21 май. Специалистите предвещават обаче и по-слаби магнитни бури през целия месец.

Космическите събития влияят на хората с разклатено здраве, като най-уязвими са тези над 50-годишна възраст, които страдат от хронични заболявания. Риск има най-вече за борещите се с сърдечносъдови, неврологични и храносмилателни болести.

Медиците обясняват, че през дните на изригвания са възможни колебания в кръвното налягане, главоболие, неразположения, безсъние и безпокойство. Увеличават се шансовете за хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти и инфаркти. Причината е в настъпващите смущения в провеждането на електрическите импулси към сърцето и ефектът от изригванията се равнява на силно физическо натоварване.

Някои специалисти препоръчват при подобни явления да се пие повече вода, да се избягват тежки храни и алкохол. Други препоръки насочват хората към повишена консумация на плодове, зеленчуци и чайове.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *