Изложба по случай 24 май събира българите по света

Фотоси от три континента показват как българите по света празнуват 24 май в специална изложба, подготвена от горнооряховското сдружение „Заедно около света” със съдействието на Община Велико Търново.

До 17 май гражданите и гостите на старата столица ще могат да се потопят в един друг свят и да видят една друга България. 18 пана ще бъдат разположени до 17 май на тротоара пред Факултета по изобразително изкуство в старата столица. На 16 от тях са снимки, изпратени от български училища по света, а две от паната обясняват замисъла на самата изложба.

Знаете ли, че по света има 400 български училища, в които учат повече от 20 хиляди деца? С този въпрос започва изложбата и той всъщност обяснява идеята на организаторите – да свържат българите по света чрез най-българския празник – този на буквите.

Инициативата е в подкрепа на кампанията на сдружение „Заедно около света“, целяща популяризиране и съхраняване на българската писменост и култура. Идеята да се обиколи света за 24 часа чрез фоторазкази за живота на българите, се родила преди 4 – 5 години, когато Андрей издал първата си книга „Зиези – острието на империята”. Млад мъж от Монтана се свързал с автора, след като прочел книгата, и му подхвърлил дали пък не може да се свържат всички българи по земното кълбо за един ден. Андрей предложил идеята на екипа, с който работил по книгата си, и всички се ентусиазирали да съберат кадри от цял свят, показващи един български ден. Избрали това да е 24 май и получили съдействието на много български училища в чужбина. Денят започва с изгрева от изток и първи поздравяват за празника на буквите снимките от Австралия. Най-много са кадрите от Европа, а се завършва с фотоси от Америка. Трите континента са представени тази година в изложбата, но амбициите на организаторите са да включат още повече кадри от наистина всички места, където се пази българската реч. „Българските буквички не спират да покоряват нови и нови територии благодарение на неделните училища по света и тази изложба е посветена на тях“, коментира Андрей Петров, председател на сдружение „Заедно около света“. Тази година рекламно лице на кампанията са близначките Цвети и Кати от дует „Амфибия”, които записаха специално видеопослание и музикален поздрав за българчетата по света. „Запазете в сърцето си майчиния език”, казват Цвети и Кати, които също имат много години в чужбина зад гърба си. Песента, която използват за поздрава – „Дъга”, е на Виктор Чучков. „Страшно много ни хареса идеята и веднага приехме да участваме. Направихме записа буквално за минути вкъщи. Не е професионален, но пък е от сърце. Още повече че Андрей ни предложи да поздравим децата с песента „Дъга”, която ни е любима още от нашето детство, споделя Цвети. Много се забавлявахме, но и се вълнувахме, докато правихме записа. Ще се радваме, ако посланието ни стигне до сърцата на всички българи, особено до децата“, казва още половинката от дует „Амфибия”.

Освен изложбата в снимки инициативата събира за 4-та поредна година в своята Фейсбук страница и YouTube канал видеоемоциите от празника на нашите сънародници на всички континенти.

Изложбата „ Заедно около света на 24 май“ се осъществява със съдействието на българските неделни училища в чужбина, подкрепена от Община Велико Търново и сдружение „Заедно около света“.

Дияна ГАНЕВА

От ляво надясно: Явор Савов, Андрей Петров (учредители на сдружение „Заедно около света“, Цветомира Крусева и Катя Иванова (дует „Амфибия“).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.