Горещи новиниЗдраве

Млад мъж с трансплантиран бъбрек лекуват от COVID-19 в търновската болница

Заболеваемостта от коронавирус в региона намалява

19-ГОДИШЕН МЪЖ С ПРИСАДЕН БЪБРЕК Е ХОСПИТАЛИЗИРАН ЗАРАДИ КОРОНАВИРУС В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“, научи „Борба“. Пациентът е настанен във второ COVID отделение на лечебницата, за момента е в средно тежко състояние, но не се нуждае от интензивни грижи.

Случаят е особено любопитен, тъй като хората, които са преминали трансплантация, дълго време след интервенцията приемат имуносупресивна терапия, за да се предотврати отхвърлянето на имплантирания орган. Това обаче снижава естествените защитни сили на организма и повишава риска от тежко протичане на инфекцията от COVID-19.

Тъй като коронавирусът все още е ново заболяване за човечеството, а пациентите с трансплантирани органи са малко, липсват достатъчно и обективни проучвания за ролята на заразата върху тях. Отсъстват и ясни унифицирани препоръки как да се лекуват реципиенти, диагностицирани с COVID-19. От Световната здравна организация съветват медиците да подхождат индивидуално към всеки пациент според състоянието му.

„Борба“ научи, че 19-годишният мъж е преминал трансплантация преди около година и половина. Животоспасяващата операция е била извършена в София. Диагностициран е с коронавирус в края на април, а миналата седмица е приет за лечение в областната болница.

ОБЩО 176 ДУШИ СА НАСТАНЕНИ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУС В КЛИНИКИ В ОБЛАСТТА. На домашна терапия са 489 лица, а оздравелите са 8040.

От Регионалната здравна инспекция във Велико Търново съобщават, че заболеваемостта възлиза на 195 на 100 000 души население.

До момента са поставени общо 22 524 дози ваксини, а втора игла са получили 5883 лица.

От понеделник записаните чрез електронния портал за регистрация на ваксинация срещу COVID-19 his.bg. ще могат да заявят и получат предпочитания от тях вид ваксина – РНК или аденовирусна.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *