Покривът на предприятие за месо в Церова кория ще произвежда близо 200 киловата еленергия на час

Фотоволтаичната централа вече има на покрива си един от водещите производители на колбаси в региона. Съоръжението се намира в Церова кория, където работи месопреработвателното дружество, произвеждащо колбаси с марка „Стефанов“.

На площ от 1170 кв. м с метална конструкция са монтирани 608 високоефективни монокристални модули, разположени под различен наклон, съобразен с посоката на слънчевите лъчи. Електроцентралата разполага с инвертор, окомплектован с аресторни защити, както и със система за отдалечен мониторинг, контрол и събиране на данни за произведената енергия от инверторите. Пиковата мощност на ФЕЦ „Стефанов“ е 198,99 kWp, а годишната й производителност е малко над 237 MWh, като генерираната енергия ще се използва за собствени нужди с отдаване на излишната енергия в мрежата.

„Стефанов-Иван Стефанов-04” ЕООД работи на българския пазар от 1998 година, като през годините непрекъснато увеличава капацитета и продуктовата си гама. „Стараем се винаги да се развиваме и да подобряваме качеството на нашите продукти в отговор на високите очаквания на клиентите ни“, коментира г-н Стефанов, собственик на компанията. „Наред с това смятам, че при всяко едно производство следва да се търси и екологичен начин за неговата реализация. Това е и причината да решим да инвестираме в наша собствена фотоволтаична електроцентрала, която да обезпечи енергийните потребности на дружеството. Обръщайки се към нашия доставчик на електроенергия „Енерго-Про Енергийни услуги“, получихме подходящо предложение за изграждане на обект за производство на енергия от слънце, съобразен със спецификите на нашата дейност. Доволни сме от работата на техните експерти по енергийна ефективност и се радваме, че заедно успяхме да допринесем за намаляване на вредните емисии в околната среда“ допълни той.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *