Президентът Румен Радев се включва в тържествения митинг-заря в Бяла Черква

Бяла черква отдава днес почит на Бачо Киро и неговите 96 четници, загинали в Априлското въстание в Дряновската епопея. В тържествата вечерта ще се включи и президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев

На 28 април 1876 година (11 май по нов стил) 101 белочерковци излизат от селото и се включват в четата на Бачо Киро и поп Харитон, водила 9-дневни героични сражения в Дряновския манастир. Този ден е празник на град Бяла черква, обявен преди 45 години. По повод 100-годишнината от Априлското въстание през 1976 година е открит Историческият музей в града и монументалният паметник на Бачо Киро на площад „11 май“.

Празничната програма е организирана от Община Павликени, кметство Бяла черква, Исторически музей – Бяла черква, и Народно читалище „Бачо Киро – 1869“.

В 16:00 ч. на главната улица пред училището ще бъде даден старт на традиционния ученически крос „Бачо Киро“. След награждаването на победителите граждани и гости ще имат възможност да посетят Историческия музей. Тук в 17:00 ч. ще бъде открита фотодокументалната изложба „Бяла черква – 45 години град“. Старите фотографии от фонда на музея ще съживят спомена от обявяването на града през май 1976 г. и от откриването на музея. В картинната галерия на втория етаж в музея посетителите могат да разгледат изложбата „Българското Възраждане и Бяла черква в творби на български художници“. Мобилната изложба на Исторически музей – Бяла черква, „Аз един Бачо Киро съм“ ще бъде експонирана в откритото пространство пред Народно читалище „Бачо Киро-1869“. 20 табла разказват за живота и делото на видния български революционер. Историческият музей обявява Дни на отворените врати в експозицията на 10 и 11 май 2021г. Художествената авторска изложба на адв. Илиана Димитрова ще бъде открита в 17:30 ч. в малкия салон на читалището.

След концертната програма с участието на ПФА „Искра“ – Велико Търново, на площад „11 май“, която ще започне в 18:00 ч., в църквата „Св. Димитър“ ще бъде отслужена велика вечерня и панихида за загиналите въстаници. В 19:40 ч. започва спектакъл възстановка на събитията в Бяла черква от 1876 г. по сценарий и с участието на членове на регионални клубове на НД „Традиция“ и читалищни самодейци. Програмата ще продължи с факелно шествие до историческата местност Черничака – изходен пункт на Белочерковските въстаници. Празникът ще завърши с тържествен митинг-заря с участието на НВУ „Васил Левски“ – гр. В. Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.