СУ „Емилиян Станев“ разработи три виртуални разходки по атрактивен проект за наследството

Екип от педагози и историци от гимназията, ВТУ и Регионалния исторически музей дигитализира повече от 50 експонатa

 

Виртуални разходки в три музея във Велико Търново разработиха учители от СУ „Емилиян Станев“ в старата столица. Педагозите са дигитализирали и повече от 50 експоната от фондовете на Регионалния исторически музей. Атрактивната инициатива е част от иновативния проект, спечелен от гимназията – „Педагогически аспекти на наследството в дигитална среда“, финансиран от фондация „Америка за България“.

„Ние сме координатори, но всички дейности по проекта реализираме съвместно с ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Регионалния исторически музей. Голямата ни идея е да създадем ресурси, свързани с материалното наследство и подходящи при онлайн обучението. Защото се оказва, че онлайн обучението няма да е за кратко и инцидентно, както мислехме миналата година по това време, а вероятно ще се повтаря всяка есен, когато започнат грипните вълни“, коментира директорът на СУ „Емилиян Станев“ Кина Котларска. И допълва, че дори и без пандемия и въпреки че Велико Търново присъства като топдестинация във всички туристически пътеводители, малко са училищата, които могат да доведат децата си на място в музеите. Причините, които спират учителите да организират пътувания, са финансови, липсата на време, понякога и отдалечеността от старата столица.

„Така ни хрумна идеята за създаване на виртуалните разходки. Първоначално бяхме заложили само една – из Сарафкината къща. Но направихме три и другите две са в Археологическия музей и музей „Възраждане и Учредително събрание“. Когато влязат в музея, децата ще могат да разгледат и тези 50 експоната, които сме дигитализирали. Програмата ще им позволи да завъртят предмета, да го видят триизмерен, да го приближат. Истината е, че дори и да дойдат на място, учениците не могат да направят това, защото експонатите са подредени зад витрини и се виждат само от едната страна, а много често витрините са оградени и с въжета от съображение за сигурност“, споделя г-жа Котларска.

И допълва, че музеите са мястото, в което е съхранена нашата памет, не са предназначени за деца и за образователни цели. Затова екипът на СУ „Емилиян Станев“ е разработил проекта в помощ на учебния процес.

„Освен виртуалните разходки и дигитализираните снимки след края на проекта ще имаме готови 20 работни листа. Ще ги изпробваме в реални учебни часове, ще ги качим в сайта на Регионалния исторически музей и ще бъдат свободни за ползване от всички колеги, които проявяват интерес“, коментира Кина Котларска.

И виртуалните разходки, и всички дигитализирани предмети са в пряка връзка с уроците по история, български език и литература и изобразително изкуство. Освен това са свързани с класическото наследство на Велико Търново като столица на Второто българско царство и като типичен възрожденски град.

Когато учителите, които участват в проекта, са подбирали експонатите, те са определили тези, които се използват в поне два от учебните предмети. Дигитализирани са керамични украси, използвани във всички средновековни църкви, типични за Търново, специални ножици за подрязване на свещи в църквите, праисторически хромели, кремъчни остриета, сърпове, вещи на Васил Левски, печатарската преса…

„Проектът е насочен към учениците от VVIII клас. В него участват всички учители по история, български език и литература и изобразително изкуство от училището. Включили сме и един начален учител, който ще може да адаптира идеята и към по-малките деца“, допълва г-жа Котларска.

Педагозите вече са преминали обучение във ВТУ, свързано с наследството и начините, по които тази тема може да бъде интерпретирана в уроците. „Всеки учител направи поне по един работен лист. В рамките на две седмици колегите експериментират в часовете си, изпробват всичките си идеи в конкретна ситуация. Ще нанесем корекции, където се налага, и след това ще масовизираме работните листи. В края на проекта ще издадем и помагало, което официално ще представим. Това най-вероятно ще се случи през есента, когато във Великотърновския университет ще проведем международен симпозиум, посветен на темата за наследството“, разказва Кина Котларска. И уточнява, че помагалото ще има теоретична част, в която ще бъдат описани резултатите от целия педагогически експеримент. Изследването върви успоредно с проекта, провежда се от преподаватели във ВТУ и е насочено конкретно към процеса, по който функционира наследството в обучението в дигитална среда.

Първите експериментални уроци по всички предмети бяха проведени в края на април. Особен интерес са предизвикали дейностите в първи „а“ клас под ръководството на Силвия Ганева. Нестандартния си час децата са провели в кабинета по история, разходили са се виртуално из Сарафкината къща, а после са боядисвали яйца и са правили макети на видените обредни хлябове.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.