11 май – Търновград днес… преди години

Спомени от вестникарските изрезки и музейните архиви

От Освобождението до 40-те години на XX век във Велико Търново излизат сто седемдесет и пет вестника и единични листа. Някои от тях имат твърде кратък живот, други не са достатъчно добре списвани, но за съвременните изследователи и почитатели на миналото всички те са сред важните източници на интересна информация за историята на града. От техните страници може да се сглоби пъстрата мозайка на търновския бит – реален, осезаем, такъв, какъвто е бил назад във времето. След 1944 година в продължение на десетилетия познатата и обичана и до днес “Борба” е единственият източник на сведения за случващото се в града на Асеневци. Предложените “изрезки” от стари търновски вестници и сведенията от музейните архиви ни потапят в атмосферата на днешния ден през отминалите години, като ни припомнят позабравени събития и личности.

1887 г.

Роден е Методи Стоянов.Той завършва гимназия в родния си град Велико Търново. Учи във Военното училище – София. Участва в Първата световна война като командир на 22-ри конен полк. Загива на 1 октомври 1916 година. Погребан е в Демирхисар.

1923 г.

Гражданите по главната улица стават свидетели на “престрелка между полицаи и размирници на обществения ред”.

1926 г.

Местната управа провежда среща с жителите на Асенов квартал, на която се обсъждат проблемите, свързани с благоустрояването на историческия район.

1930 г.

* На Колодрума в старата българска столица футболният клуб “Етър”- Велико Търново побеждава “Чардафон” – Габрово с 5:2.

Кметът Владимир Даскалов

* “По решение на общинския съвет командирован е в София кмета на града г-н Вл. Даскалов, за да моли за помощ от Министерството на земледелието и държавните имоти, Секция укрепяване пороищата, която ще се употреби за отвеждане вън от града поройните води, стичащи се от местността “Орела” (Картала)”.

 общински вестник “Велико Търново”, № 6, 11 май 1930 г.

* “Покана към търновци и търновки. Централният комитет в София по написване и издаване “Историята на В. Търново” умолява всички търновци и търновки, които притежават – по наследство или случайно – стари книги, вестници, документи, ръкописи, писма, снимки, фотографии или биографични бележки за видни гражданки и граждани, имащи известна стойност за историята на старата българска столица, да ги изпратят – на разноски на Комитета – до Централния комитет в София (г. Ст. Н. Коледалов, секретар на комитета и подпредседател на великотърновската дружба “Трапезица”, София, пл. “Славеийков” 11) или до клона в гр. В. Търново (т. Йорд. Кулелиев, учител, секретар на клона) за използуване, след което ще се върнат на притежателите им в пълна изправност. С особена благодарност ще се приемат и описания за всичко изпроводено.

Председател: Ив. Ив. ФИЧЕВ, Секретар: Ст. Н. КОЛЕДАРОВ”.

 общински вестник “Велико Търново”, № 9, 1930 г.

1935 г.

Учениците от мъжката гимназия подготвят реферати за делото на славянските първоучители Кирил и Методий. В тях те засягат и първите чествания, посветени на славянските първоучители още през епохата на българското Възраждане.

1937 г.

В туристическата хижа на крепостта Царевец нощуват ученици от Пазарджик. Те остават възхитени от историческите паметници и от сладкодумните беседи на “човека-музей” Тодор Николов (на снимката). В знак на благодарност след завръщането си в Пазарджик учениците изпращат на бележития старостоличанин албум със снимки от родния си град, както и кратка справка за неговите забележителности.

1941 г.

Митрополит Климент, чиято стогодишнина от рождението му се празнува по почина на Великотърновската епархия.

“По почин на Великотърновската епархия на 11 май 1941 година ще се отпразднува сто годишнината от рождението на Васил Друмев. Българската църква ще чествува един от многозаслужилите на България и по-специално на търновската епархия йерарси Митрополит Климент Търновски, а целият български народ ще чествува един от големите борби за свободата и пръв български писател…

По повод голямото тържество, което се готви по този случай, особено във Великотърновска епархия, Великотърновската митрополия е издала окръжно до всички архиерейски свещеници в епархията, в което се дава подробна програма на тържеството. Учители и свещеници в същия ден ще изнесат сказки и беседи за делото на този заслужил българин и църковник”.

 вестник “Провинциален възход”, № 70, 19 април 1941 г.

1959 г.

“Хубавата инициатива да се ознаменува 80-годишнината от създаването на Българската поща с прекосяването на страната от пощенска карета, предизвика небивал интерес навсякъде. В неделя по обяд (11 май – б.а.) стотици търновци дойдоха на площада пред новата поща. Те дълго и нетърпеливо очакваха появяването на каретата в техния град.

Ето, по ул. “Г. Димитров”, на фона на красиво накацалите къщурки, се зададе конник. Неговият вид, звукът на извития рог и следващата карета засилиха интереса. Всички, и деца, и възрастни, искат да бъдат по-близо, да видят това основно за онова време средство за пренасяне на пощата.

За неоценимата помощ на руските братя-освободители, за раждането на самостоятелна българска поща, говори Илия Стоянов, началник на Окръжната станция на съобщенията в Търново.

След престой, през време на който стотици марколюбители подпечатаха пликове и марки със специален юбилеен печат, каретата продължи своя път към Габрово”.

 в. “Борба”, № 57, 12 май 1959 г.

1970 г.

Учениците от основно училище “Бачо Киро” – Велико Търново, честват патронния си празник.

1978 г.

Кънчо Атанасов

*„Във Велико Търново се състоя тържествена премиера на новия игрален филм „Покрив”. На прожекцията в кино „Полтава” присъстваха много почитатели на филмовото изкуство, гости. Тук беше и част от творческия колектив на филма – младият великотърновски белетрист Кънчо Атанасов, сценарист на филма, режисьорът Иван Андонов, композиторът Георги Генков и артистите Пепа Николова, Надя Тодорова, Нина Стамова и Христиан Русинов.

Кадър от филма

Те бяха представени от кинокритика Яко Молхов, който говори за проблемите на филма и тяхното художествено решение. След това се състоя обсъждане, на което зрителите изказаха мнения и зададоха въпроси на творците ”.

 в. „Борба”, май 1978 г.

* “В завода за запаметяващи устройства във Велико Търново се състоя среща на партийното и стопанското ръководство със специалистите от предприятието”.

 в. “Борба”, № 55, 11 май 1978 г.

* Жителите на Велико Търново се срещат със създателите на телевизионния филм. “По дирята на безследно изчезналите”.

1979 г.

Специалистите от Регионална народна библиотека “П. Р. Славейков”– Велико Търново, участват в Петата традиционна среща на библиотечните работници в учебен център „Боруш“.

1979 г.

Под градските хали се появява свлачище, което не само „помита” деветнадесет жилища и девет магазина, но и прекъсва единствената транспортна връзка между старата и новата част на града. За рекордните четири месеца свлачището е укрепено и на 27 декември 1979 г. движението се възстановява.

1984 г.

В град Велико Търново се организира Осма (последна) традиционна среща на библиотечните работници.

1999 г.

По повод 150-годишнината от откриването на първата българска църква и 100-годишнината от построяването на църквата “Свети Стефан” смесеният хор “Царевец” гостува в Истанбул и участва в тържествената Света литургия.

2008 г.

С молебен за здраве и успех от 13.00 часа започва честването на патронния празник на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Молебенът е отслужен от великотърновския митрополит Григорий пред паметника на светите братя.

Празничния ден завършва с концерт на Националния фолклорен ансамбъл “Българе”. Той представя в Музикално-драматичния театър “Константин Кисимов” постановката “България през вековете”. Честването е посветено на 45-годишнината от създаването на Великотърновския университет.

2009 г.

Премиерът Сергей Станишев се включва в тържествата, посветени на патронния празник на Великотърновския университет. Пред студентите той заявява: “Следващите две години ще са по-трудни от предишните четири, затова е много важно в този период да защитим това, което сме постигнали, и да продължим напред”.

 

Тодорка Недева

РИМ – ВЕ

One thought on “11 май – Търновград днес… преди години

  • 11.05.2021 в 13:34
    Permalink

    На снимката най-горе е хижата на Царевец,по-познат на старите боляри като хълма Хисаря. Помня я като дете.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *