6-месечно бебе почина в Горна Оряховица

6-МЕСЕЧНО БЕБЕ Е ИЗДЪХНАЛО В ГОРНА ОРЯХОВИЦА, научи „Борба“. Трагедията е от понеделник вечерта, когато пеленачето било доведено от родителите му във филиала за Спешна медицинска помощ в железничарския град. Около 19:00 часа майката и таткото го внесли в амбулаторията и дежурният екип веднага започнал да се бори за живота му. Детето било безжизнено и посиняло, наложила се намесата на реаниматори и педиатри. Въпреки огромните усилия на медиците бебето починало.

Тялото е изпратено за аутопсия, за да се изясни причината за фаталния край. Вероятно това е свързано с последствия от преждевременното раждане на детето. То е било недоносено и прекарало първите три месеца от живота си в кувьоз.

Последният доклад за здравно-демографското състояние на населението в областта, изготвен от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, показва, че детската смъртност е с непостоянен характер и не може да се даде заключение дали намалява, или се увеличава. През 2019 г. са починали 13 бебета, преди да навършат 1 година, през 2018 г. броят им е бил 6, а за 2017 г. – 14 пеленачета. Заключението на здравните власти е, че нивото на детската смъртност в региона е около средното за страната.

Г. ИЛИЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.