9 ученици от Математическа гимназия обраха наградите на националната олимпиада по IT

Самуил Николов, Петя Игнатова и Александър Лалов в топ 10

На националния кръг на олимпиадата по информационни технологии учениците от ПМГ „Васил Друмев“ за пореден път доказаха, че са сред най-добрите в България. Изключителното им представяне преди броени дни донесе 6 отлични и 3 много добри оценки. Самуил Николов (10 „д“ клас) има отличен 6.00 и е на 4-то място в индивидуалното класиране. Петя Игнатова (10 „д“ клас) е на 6-то място с 5,75. Александър Лалов (10 „д“ клас) има 5,50. Тримата попадат в топ 10 на България в състезателна група VIIIX клас.

В същата категория с отличен 5,50 са деветокласниците Илиян Чергански (9 „д“ клас) и Николай Симеонов (9 „д“ клас), а съучениците им Иво Недев (9 „д“ клас) и Давид Петков (9 „д“ клас) са с мн. добър 5,00.

В състезателна група XIXII клас Мартин Маринов (12 „в“ клас) получи 5,50, а Делян Бойчев – 5,00. Делян е деветокласник (9 „в“ клас), но се състезава по собствено желание в състезателна група XIXII клас, което прави постижението му още по-сериозно. Проектът на Мартин и Делян TaxiZilla предизвика сериозен интерес и обра овациите както на журито, така и на основния спонсор на олимпиадата – фирма Telebid Pro Ltd, които се свързаха след края на олимпиадата с учениците, за да ги поздравят.

„Често ме питат родители, ученици и колеги какво представлява и как протича олимпиадата по IТ. Истината е, че тя няма нищо общо с олимпиадите по останалите предмети. За моите ученици олимпиадата започва от септември и продължава до май – т.е. поне 9 месеца…”, сподели учителят Георги Игнатов, за когото негови приятели казват, е вече е готов за учител на годината. Той скромно споделя, че от 2015 г. досега 28 негови ученици са се класирали за национална олимпиада по IT.

КАК СЕ СТИГА ДО ФИНАЛА? В началото се разпределят екипи и се уточняват теми на проектите, а до края на февруари кипи усилен труд по тяхното разработване. През декември се извършва регистрация в системата на НОИТ, а през януари е училищният кръг. Крайната оценка на националния кръг на олимпиадата се формира след представяне и демонстриране на проект пред тричленно жури и решаване на изключително сложен тест.

Самите проекти са според направленията – мултимедийни игри и симулации, софтуерни приложения, уебприложения. Тази година от 11 номинирани ученици от ПМГ 9 бяха класирани за национален кръг, което е едно изключително постижение.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

Младите IT специалисти, наградени на олимпиадата, и техният учител Георги Игнатов.

One thought on “9 ученици от Математическа гимназия обраха наградите на националната олимпиада по IT

  • 21.05.2021 в 15:51
    Permalink

    Не знам олимпиадата, но гледам качеството на снимките от „модерните“ телефони върви все по-надолу. Криви, криви и още по-криви снимки. Ако някой се чуди за какво става дума, да огледа хората в края отляво и дясно какви глави-ромбове имат.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.