Драма в аптеките. Без електронна рецепта не продават лекарства, заплащани от Здравната каса

НАПРЕЖЕНИЕ И ОБЪРКВАНЕ ПРЕВЗЕМАТ АПТЕКИТЕ ЗАРАДИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕЛЕКТРОННИ РЕЦЕПТИ. Промяната трябваше да се случи от 1 май, но заради технически проблеми и по предложение на здравното министерство срокът бе удължен до 1 юни. Отлагането обаче още не е обнародвано в „Държавен вестник“ и затова фармацевтите връщат клиентите към личните лекари за електронни рецепти. Не всички джипита обаче разполагат със софтуер за издаване на такива и това принуждава хората да заплащат за медикаменти от джоба си.

Фармацевтите обясняват, че нямат право да приемат хартиени рецепти по Здравна каса с рецептурни книжки с намаленията.

„Връщаме клиентите, насочваме ги обратно към джипитата да бъдат преиздадени електронни рецепти. В много случаи лекарите ги преиздават, в други пациентът се отказва и решава да си закупи свободно лекарствата“, казва Яна Узунова, управител на аптека „Асклепий” в кв. „Бузлуджа” във Велико Търново.

Един от потърпевшите е пенсионерът Митьо Бойков, който всеки месец купува лекарства за кардиологично заболяване. Медикаментите се покриват от Здравната каса, но в неделя бил върнат от аптеката, защото нямал електронна рецепта.

„Аптекарката ми обясни, че не може да ми даде лекарствата, защото има нови изисквания. Аз получавам малка пенсия и не мога да си позволя да ги платя, затова трябва отново да посетя личния си лекар и да получа електронна рецепта. Не знам защо е необходимо да се правят подобни промени и да се занимаваме с толкова бумащина“, коментира той.

От 1 юли хартиените рецепти остават в историята и всички лекарства, без значение дали са реимубурсирани от Здравната каса, или не, ще се продават след дигитално предписание.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “Драма в аптеките. Без електронна рецепта не продават лекарства, заплащани от Здравната каса

 • 11.05.2021 в 11:48
  Permalink

  „занимаваме с толкова бумащина“ – ами нали целта е да няма бумащина. Или човекът не знае какво е бумага = хартия = хартиена рецепта. На разкарването бумащина ли казва.

  Отговор
  • 11.05.2021 в 14:47
   Permalink

   Дали целта е постигната ?
   Дали целта е постигната ?
   Дали целта е постигната ?
   Може би…

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.