Туристите ще спират на два паркинга за 1,4 млн. във Велико Търново

Колите и автобусите на посетителите няма да задръстват града

 

РЕГИОНАЛНАТА ЕКОИНСПЕКЦИЯ РАЗГЛЕЖДА В МОМЕНТА ПРОЕКТА ЗА НОВ ПАРКИНГ ЗА ТУРИСТИ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, който ще се намира в подножието на крепостта

Паркингът „Френкхисар“

Царевец и Балдуиновата кула, в съседство на парка с миниатюри на исторически обекти. Кметството вече проведе процедура за изграждането му, което е поверено на пътностроителната компания „Пътни строежи ВТ“. Идеята е целият туристически трафик да се извади от чертите на града и тесните местни улички. Посетителите ще оставят колите си на две места и с талоните за паркиране ще могат да използват безплатно трите електробуса, които вече са закупени от общинската фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи“.

Паркинг „Френкхисар“ ще се простира на площ 6367 кв. м. Предвиден е за 10 места за туристически автобуси и 145 паркоместа за автомобили, включително за 16 електромобила и 8 места за коли на хора с увреждания. Към паркингите ще бъде изградена и необходимата площадкова инфраструктура и външни връзки, съобразени с теренните особености и цялостното развитие на терените. Предвижда се да се осигури вход и изход за комплекса от улица „Григорий Цамблак”, където ще има поставено устройство за таксуване на влизащите в паркинга автомобили. Ще има и две зарядни станции за електрическите коли. Изграждане ще има и на обслужваща улица за достъп до паркинга с дължина 200 м и габарит 10 м.

ДРУГИЯТ БУФЕРЕН ПАРКИНГ ЩЕ Е НА ПЛОЩ ОТ 19 ДКА В БИВШЕТО СЕРЖАНТСКО УЧИЛИЩЕ. Тук е предвиден навес за 3 електроавтобуса, както и паркоместа за 10 туристически автобуса, както и 102 паркоместа за леки автомобили, в това число за 10 електромобила и 5 автомобила за инвалиди.

Предвижда се и разполагането на контролен пункт, тоалетна, стая за шофьорите на електроавтобуси, склад за акумулатори, автомати за таксуване, елтабло, зарядни станции за електроавтобуси. Строителството е поверено на фирмата „Мистрал 7“, а за него не е нужно съгласуване с екоинспекцията. Общата инвестиция за двата паркинга е близо 1,4 млн. лв.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 thoughts on “Туристите ще спират на два паркинга за 1,4 млн. във Велико Търново

 • 11.05.2021 в 13:03
  Permalink

  Това не вярвам някога да стане ама айде – нашта общинска администрация е силна в проектите, не в приложимостта и реализацията им.
  Дай Боже някой ден да може да си паркира човек нормално колата в събота на пл. Славейков, където е домуващ, нищо че общинската наредба не съдържа терминът „домуващ“. Само нашата е с такъв пропуск от всички подобни наредби в милата ни Родина.

  Отговор
 • 12.05.2021 в 20:30
  Permalink

  Щях да се учудя ако „Мистрал7“ не беше намесена,а иначе „въздушни балони“ от общината много.Кой ненормален човек би си помислил,че туристите ще си оставят колите на по 5 километра пеша от центъра-това е друг въпрос?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *