Паметник на делото на Уста Колю Фичето бе открит във Велико Търново

Официално откриха монумент, увековечаващ делото на великия майстор Кольо Фичето и всички стари зидари във великотърновския парк „Дружба. Композицията представлява арка с паметен знак под формата на чешма и е дело на скулптура Денислав Сираков. Автор на проекта е видният арх. Драгомир Йосифов. Арката е реплика на основите на моста на Кольо Фичето край Бяла , тя включва и елементи и знаци на прочутия майстор от всичките му обекти.

„Извървяхме 8-годишен път, докато стигнем до днешния тържествен ден, НАД 170 дарители от цялата страна са дали своя принос“ обърна към присъстващите Красимир Георгиев – председател на Сдружение „За старите зидари“.

В церемонията по прерязване  на лентата участваха кметът на старата столица Даниел Панов, Николай Божилов – председател  на  сдружение Обединената велика ложа на България , инж. Любомир Шербетов, който е председател на Камарата на строителите във Велико Търново.

„С този паметник се продължава делото на майстора в най-великата му задача – да пази паметта и да я съзидава“, заяви по време на откриването инж.Даниел Панов

Акцент на церемонията бе  награждаването на петима от най-успешните ученици на Професионалната гимназия по архитектура и строителство. Йоана Петрова, Росица Петрова,  Александър Ангелов, Стефка Ангелова и Кристина Статева бяха отличени и получиха финансови награди за успехите си в овладяване на науките и професията на строителя.

Празникът завърши с поклонение пред гроба на Майстора и полагане на венци и цветя.

 

Дияна Ганева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *