В Мусина честваха 145 години от Априлското въстание

В павликенското село Мусина, от което излиза четата на Поп Хартон и Бачо Киро и тръгва към своята епопея в Дряновския манастир, отбеляза тържествено 145 години от Априлското въстание. Събитието беше организирано от кметството.

Празникът започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Поп Харитон в центъра на селото, продължи с факелно шествие до Паметника на загиналите във войните, където клубовете „Традиция“ от Трявна и Бяла черква показаха възстановка на събирането на четата. Протойерей Димитър отслужи заупокойна панихида за всички загинали.

Тържествено слово поднесе председателят на Общински съвет Павликени Христо Кавалски. „Дни като днешния са повод да почетем паметта на всички герои, но и да се запитаме за уроците, които историята ни дава. Да потърсим поводи да обичаме родината си и да правим добрини за нея“, каза той и се обърна към организаторите на честването с благодарност за работата им. „Продължавайте да пазите жив спомена за своите предци. Нека всеки, който минава през село Мусина, да вижда, да научава и да запомни какви славни хора има това село; как то е допринесло за историята и откъде тръгва пътят на четата на Поп Харитон и Бачо Киро“, каза Кавалски.

Събитието уважиха още секретарят на Община Павликени Румянка Гавраилова и кметовете на Вишовград Иван Маринов и на Дичин – Николай Теодосиев.

Празникът се е превърнал още от Освобождението в традиция за селото, тъй като почти всяка къща е дала жертви в борбата. По главните улици в селото на всяка къща, дала четници, могат да се видят паметни плочи, които на всеки празник са закичени с цветя от признателните потомци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.