Изложба „Културното наследство на Стражица” събра ценители

За пореден път в програмата на „Каралийчеви дни – 2021” се включи градската художествена галерия. Всяка година през изложбените зали минават организирано и според своите естетически потребности десетки ценители от всички поколения както от Стражица, така и гости по различни поводи. Сред най-нетърпеливите и най-любознателните са участниците в школата по изобразителни изкуства при Общинския детски комплекс – настоящи или отдавна пораснали, но проверени в създаването на духовни стойности. Зам.-кметът на общината инж. Катя Петрова обяви изложбата за открита и покани граждани и гости да я посетят.

Прекрасна поредна инициатива от програмата на „Каралийчеви дни – 2021“. С много професионализъм и знания уредникът Валентина Стойнева в годините я превърна в традиционна и приобщи ценители от всички поколения към живота и изявите на художествената галерия. Проучва не само факти, свързани с фонда от близо 1000 творби на живописта, графиката и скулптурата, а и любопитни моменти от живота и взаимодействието на творците – местни, национални и от други близки и по-далечни страни, оставили творби в изложбените зали. Заслуга на Валя Стойнева е попълването на твърде дългия списък с около 30 художници, които са направили първите си стъпки в Стражица и имат продадени или дарени художествени произведения не само в страната, но и в много страни по света. Според темата на изложбата платната се сменят, но неизменно на местата си остават прекрасните творби на Димитър Казаков, с които и галерията, и стражичани са горди десетилетия след създаване на галерията.

Жалко, че не можем да възстановим някогашния международен пленер по живопис, който беше гордост както за художествената галерия, така и за Стражица и Великотърновска област.

Текст и снимки Николай ХРИСТОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *