Образование

Приключи най-мащабният конкурс по превод за ученици и студенти от страната и чужбина, организиран от ВТУ

Конкурсът „Трансформации 2021“, в чийто фокус стои българският език, е най-мащабната форма на творческо състезание между млади хора, обединени от интереса към други езици и други култури, и бе организиран от Филологическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

С преводи на поезия и проза се включиха 385 участници със 766 превода. Студенти от 10 университета в България и 25 университета от 15 други държави. Над 180 ученици от средни училища и гимназии във България и 27 училища от 13 страни от цял свят.

Получените преводи са от 18 чужди езика на български език – английски, албански, гръцки, арабски, испански, немски, японски, италиански, китайски, полски, нидерландски, руски, словашки, сръбски, румънски, хърватски, а от български език преводите са на 16 чужди езика, част от които албански, гръцки, сръбски, хърватски, френски, португалски.

Текстовете бяха подбрани внимателно и целенасочено, за да привлекат интереса към емблематични и ярки детайли от различните култури на отделните автори. Българските текстове по традиция отразяват годишнини на творци и включват автори от Велико Търново.

Специална благодарност заслужават университетските преподаватели – чуждестранни българисти и български лектори в университетите в чужбина, за техния професионализъм в преподаването на български език и мотивирането на техните студенти, коментираха от Филологическия факултет на ВТУ.

Големият брой преводи са проверени от конкурсно жури, което включва над 40 преподаватели и чуждестранни лектори с дългогодишен опит.

Наградният фонд на конкурса се осигурява с помощта на Студентския съвет на Великотърновския университет. Отличените кандидат-студенти ще се ползват с предимство при кандидатстване в специалностите на Филологическия факултет на ВТУ. Най-добрите преводи ще бъдат публикувани в електронното издание на списание „Трансформации“, на страниците на Филологическия факултет и на Университетското издателство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *