Рекорден брой ваксини поставиха за денонощие в областта

Излекуваните от коронавирус са повече от новодиагностицираните

 

МЕДИЦИТЕ В РЕГИОНА ПОСТАВИХА НАЙ-МНОГО ДОЗИ ВАКСИНИ ЗА ДЕНОНОЩИЕ ВЪВ ВТОРНИК ОТ НАЧАЛОТО НА ИМУНИЗАЦИОННАТА КАМПАНИЯ ДО МОМЕНТА. Близо 1000 защитни препарата са били инжектирани, от които 285 първа и 673 втора игла. Принос за постигнатия рекорд имат всички ангажирани в т.нар. временни имунизационни кабинети в лечебни заведения, индивидуални практики, Регионалната здравна инспекция и общопрактикуващите лекари. Така в областта вече са успешно реализирани 24 092 броя субстанции срещу COVID-19. Целият ваксинационен цикъл е завършен при 7045 души.

Специалистите отчитат повишен интерес към ваксинацията и посочват, че много хора се решават на манипулацията заради възможността сами да решат кой препарат да им бъде поставен. В момента желаещите могат да избират между Pfizer/BioNTech и AstraZeneca.

Другият мотив е широката информационна кампания, която здравното министерство поде, и в комбинация с личен пример от страна на медици и популярни личности много хора стигнали до заключението, че това е верният път към преодоляване на пандемията.

Справка на „Борба“ в националния портал за регистрация за имунизация показва, че има достатъчно свободни часове за всички обособени пунктове за целта. От данните става ясно, че най-голям е напливът за ваксинация в кабинета на Регионалната здравна инспекция в старата столица. Въпреки това и там от днес за утре може да се запази свободно място за процедурата.

По официална информация на здравните власти в областта излекуваните за денонощие са повече от новодиагностицираните. Във вторник битката с инфекцията са спечелили 46 души, а тепърва започва лечението на 27 лица.

Сред тях са учител от детска градина „Божур“ в Горна Оряховица. Педагогът е бил контактен с 16 малчугани и двама колеги, затова всички те остават под 10-дневна карантина.

БОЛНИЦИТЕ В РЕГИОНА ПОЕМАТ ГЛЪТКА ВЪЗДУХ СЛЕД ПИКА НА ТРЕТАТА ВЪЛНА. В тях са настанени 160 пациенти, а в домашни условия се лекуват 400 заразени.

Коронавирусът взе още три жертви. Това са мъже на 62, 74 и 81 години. С тях общият брой на починалите в областта става 618.

14-дневната заболеваемост се снижи до 168 на 100 000 души, което все още ни отрежда място в т.нар. червена зона, но вече доближаваме оранжевата, която се характеризира с болни от 60 до 120 на 100 000 население.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *