Центърът за специална образователна подкрепа във В. Търново с Ден на отворените врати

Звеното си партнира с училища от общината и предстои да разшири дейността си

 

ЦЕНТЪРЪТ ЗА СПЕЦИАЛНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОДКРЕПА В СТАРАТА СТОЛИЦА ЩЕ ПОСРЕЩНЕ РОДИТЕЛИ, колеги и заинтересовани от работата на звеното в рамките на инициативата „Ден на отворените врати“. Екипът на образователната институция ще представи условията, при които протичат занятията на децата, методите за обучение, както и терапиите на учениците. Акцията ще се проведе при спазване на всички утвърдени противоепидемични мерки.

„За първи път организираме Ден на отворените врати. Много хора не са запознати с нашата дейност, тъй като допреди 2017 г. центърът функционираше като Помощно училище „Теодосий Търновски“. Ние работим в партньорство с всички учебни заведения в общината и осигуряваме допълнителна подкрепа на учениците, които срещат трудности в усвояването на материала“, обясни директорът Деница Ценкова.

Тя уточни, че родителят не може самоинициативно да запише детето си в центъра. Това се случва, след като персоналът в стандартно училище прецени, че ученикът не се справя с обучението заради специални потребности, след като се извърши оценка от експерти, и тогава бива пренасочено.

В МОМЕНТА В ЗВЕНОТО СЕ ОБУЧАВАТ 30 ДЕЦА ОТ I ДО XI КЛАС, КАТО Е ИМАЛО ПЕРИОДИ, В КОИТО Е БИЛО ПОСЕЩАВАНО ОТ 100 МАЛЧУГАНИ.

„Работи се на малки групички с от 6 до 10 ученици. Екипът ни включва 17 специалисти, сред които психолог, арттерапевт, логопед. Тепърва ще разширяваме дейността си“, сподели Ценкова.

Центърът разполага с подходяща материално-техническа база и достъпна среда за лица с физически увреждания, модерни и адаптирани класни стаи, компютърен кабинет с мултимедиен център, логопедичен, психологичен кабинет, физкултурен салон, лекарски кабинет, спортна и детска площадка.

Съвсем наскоро звеното получило дарение от Лайънс клуб „Велико Търново – Арбанаси“. Благодетелите осигурили материали за работа в часовете по арттерапия. Те предоставили цветни моливи, флумастери, пастели, тебешири, пластилин, кинетичен пясък, цветни листи, кадастрон, скицници, материали за апликиране, ножици, лепила и др.

Желаещите да посетят инициативата „Ден на отворените врати“ в центъра могат да го направят в дните 17 и 18 май, както и 2 и 3 юни от 9:30 часа. Звеното се намира на улица „Климент Охридски“ N 50.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *