Атея Степанович от СУ „Вела Благоева“ спечели награда за най-добър репортаж в литературния конкурс „Новият Йовков“

17-годишната възпитаничка на СУ „Вела Благоева“ във Велико Търново Атея Степанович спечели наградата за най-добър репортаж в литературния конкурс „Новият Йовков“, организиран от Сдружение на жените военнослужещи.

Полк. доц. д-р Невена Атанасова от Националния военен университет „Васил Левски“, която е учредител и член на Управителния съвет на неправителствената организация, изненада Атея, като влезе в един от часовете на тийнейджърката, за да й връчи отличието от литературното състезание. Атея получи грамота и плакет.

„Кой уши байрака, кой му тури знака?” (интервю с една светица) е нарекла текста си талантливата Атея. От пет години тя се занимава с творческо писане, има вече 16 призови места от национални конкурси и може да се гордее с публикация в нюйоркското онлайн издание за талантливи деца KidSpirit.

„Към участие в конкурса „Новият Йовков“ бях насочена от прекрасните ми преподаватели в СУ „Вела Благоева“, а една от мотивациите ми за участие е любовта към Йовковото творчество. Идеята за разказа и персонажите в него възникнаха, докато търсих възможно най-интересна интерпретация на темата. Избрах Райна Княгиня, защото е историческа личност, за която е казано много, но и много е неизказано“, казва Атея и признава, че обича да чете и да пише и измисля свои приказки още от малка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.