Ряпа, пащърнак, бакла и бамя са били основните ни храни през Средновековието

Аудиокнига с 320 стари кулинарни рецепти от Великотърновския край бе дарена на организацията на слепите в областния град

 

Павлина Владева и арх. Донка Колева

СБОРНИКЪТ „ВКУСЪТ НА ВРЕМЕТО. КУЛИНАРЕН ПЪЗЕЛ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ КРАЙ“ ВЕЧЕ ИМА АУДИОВЕРСИЯ, КОЯТО АВТОРКИТЕ НА ИЗДАНИЕТО арх. Донка Колева и историкът Павлина Владева дариха на Териториалната организация на слепите и Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“. Звуковата версия на книгата е дело на професионални актьори, а реализирането на проекта се случило с подкрепата на дарители и двата Лайънс клуба в областния град. Аудиокнигата ще бъде разпространена в цялата страна и по този начин хора с увреждания ще могат да се докоснат до традиционната болярска кухня.

Представянето на инициативата бе направено в сряда следобед във филиала на Регионалната библиотека в квартал „Бузлуджа“.

„Книгата е посветена на великотърновската кулинария и начина на хранене на болярите в миналото. Включени са рецепти и от Свищов, Павликени и Елена. Представени са подробности, свързани с бита и културата на населението през различните епохи в нашата област“, сподели арх. Колева.

Тя уточни, че през есента се родила идеята за озвучаване на книгата, за да се даде шанс и на незрящите да се запознаят с темата.

„В сборника има и лекции, една от които на доц. Иван Лазаров. Представено е храненето по време социализма и когато дискутирахме това пред ученици, те не знаеха какво сме консумирали в онзи период. Сега пристигат храни от всички континенти, а преди всичко беше родна продукция. Едно време се нареждахме на опашки за мандарини, но се хранехме с качествени продукти“, сподели Владева.

В КНИГАТА СА ВКЛЮЧЕНИ ЛЮБОПИТНИ МОМЕНТИ ОКОЛО ТЪРГОВИЯТА С ХРАНА В СТАРАТА СТОЛИЦА. През XIV век на мястото на паметника „Майка България“ се организирал пазар на дини. На почит били любениците от Никюп, които дори се предлагали с доставка до вкъщи. Впоследствие на мястото продължило да се провежда тържище, но вече за зеленчуци и дори кокошки.

„Българите през Средновековието са консумирали много зеленчуци, които сега са изчезнали от нашия пазар, и ако тръгнем да ги търсим, просто няма да ги открием. Това са ряпа, пащърнак, бакла, бамя. С тях нацията се е прехранвала и е била здрава“, обясни историкът.

По думите й жителите на областта изобщо не били почитатели на сладкишите и захарта е била лукс. В нашия край са се правели обаче много десерти – ошав, конфитюри, мармалад и други, които всъщност не били сладки.

Владева направи паралел с миналото, позовавайки се на факта, че днес особено популярни са станали хлябовете с квас, каквито са консумирали предците ни.

Слушателите на книгата ще разберат повече и за менюто на депутатите, участвали в приемането на Търновската конституция. Авторките повдигнаха завесата, споделяйки, че тогавашните народни избраници са били гощавани с тристепенно меню, а дневната парична стойност на храната им възлизала на 25 франка.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *