Някои бозайници могат да дишат през ануса, когато се наложи

Екип японски учени доказа в рамките на проучване, че е възможно за някои бозайници да поемат въздух през ануса, предаде Франс прес.
Заинтригувани от начина, по който някои животни дишат в екстремни ситуации, специалистите от Медицинския и стоматологичен университет в Токио доказаха, че в експериментални условия до тази техника могат да прибягват мишки, плъхове и прасета.
Според публикация в сп. „Мед“ този метод може да бъде приложен и при хората в състояние на респираторен недостиг, както това се случи при липсата на обдишващи препарати по време на пандемията от Ковид-19.
Дишането по принцип е процес, при който се вдишва кислород и се издишва въглероден двуокис с помощта на дробове или хриле. Но някои видове са развили други механизми. Някои риби, паяци и морски краставици могат да използват ануса си за да си набавят кислород в извънредни ситуации.
„Ректумът притежава мрежа от фини кръвни капиляри, разположена точно под стената му. Поради тази причина медикаментите, приложени по анален път, много бързо се абсорбират и вкарват в кръвообращението.“, изтъква главният автор на изследването Рио Окабе. По неговите думи на този принцип действат супозиториите.
Екипът проверил дали по същия път може да бъде доставен и кислород в организма. Така учените провели експерименти с мишки, плъхове и прасета в условия на недостиг от кислород. Били използвани два метода – чрез пряка доставка на кислород под формата на газ и под формата на богата на водород промивка.
В първия случай изследователите подготвили стените на ануса чрез разтъркване. По този начин те увеличавали притока на кръв с което по-добре се насочвал кислородът.
Била използвана и течност, богата на кислород – перфлуородекалинът. В хода на експериментите и при двата метода на доставка на газа животните удължили значително живота си в условия на липса на въздух. Сега усилията на учените са да продължат същите експерименти и с хора.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *