Полски водолази подновяват търсенето на Кехлибарената стая на борда на потънал кораб

В края на месец май полски водолази ще възобновят издирването на Кехлибарената стая на борда на открития на дъното на Балтийско море немски параход „Карлсруе“, потънал през април 1945 г., съобщи ТАСС, като цитира публикация в полското издание „Факт“.
12 водолази се подготвят за десетдневна експедиция. Останките от потъналия кораб се намират на морското дъно на няколко десетки километра от полския гр.Устка. Те са на 88 метра дълбочина. При първия оглед миналата година в трюмовете бяха открити военни машини, порцелан и много кутии с все още неизвестно съдържание.

През 1945 г. корабът напуска пристанище Пилау, днешен Балтийск в Калининградска област. За последен път Кехлибарената стая е видяна именно в Калининград. Оттам „Карлсруе“ поема на последния си рейс с голям товар.
Кехлибарената стая е подарена от пруския крал Фридрих Вилхелм Първи на Петър Велики (1672-1725). При императрица Елисавета Петровна (1709-1962) архитектът Бартоломео Растрели прибавя позлатена резба, огледала и мозаечни картини от ахат и яспис. През Втората световна война Кехлибарената стая е плячкосана от нацистите при окупацията на Царско село.
През последните десетилетия в Полша нееднократно се появяват различни версии и теории за местонахождението на Кехлибарената стая, но от нея все още няма и следа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *