Роберто Фонсека ще има световна премиера в София

Пианистът от „Буена виста соушъл клуб“ Роберто Фонсека ще има на 8 юли в София световна премиера на новия си фюжън проект „Отвъд нотите“ с българския хор „Нови български гласове“, съобщават организаторите. По думите им българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация.
Историята на „Отвъд нотите“ започва през 2008 г., когато Фонсека гостува на фестивала „Джаз плюс“ със своя квинтет в зала „България“. Това негово идване в България съвпадна с края на европейското му турне и той остава няколко дни у нас. От преживяванията му в София се появява пиесата Bulgarian, част от албума му Akokan (2009).
Музикалната среща на кубинското трио на Роберто Фонсека и „Нови български гласове“, водени от маестро Георги Петков, е през 2020 г., но извънредното положение се оказва пречка пред осъществяването на тяхната идея.
В новата продукция на „Джаз плюс“ и „Монтуно продуксионес“ има нов аранжимент на Георги Петков на пиесата Bulgarian. „Този аранжимент ме кара да се уверя в съществуването на Бог“, коментира Роберто Фонсека, виждайки нотите, изпратени му от маестро Петков.
Проектът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *