16 май – Търновград днес… преди години

1876 г.

Във Великотърновския затвор са докарани шестдесет и девет участници в Априлското въстание от Габрово Сред тях е и Цанко Дюстабанов.

1889 г.

Във Велико Търново се основава учителско дружество за обединение и обща борба за защита на професионалните интереси.

1921 г.

Основаният на 16 май 1921 година Воден синдикат “Янтра” се заема с електрификацията на старата столица и поставя ново начало в изграждане енергийната база на местната индустрия.

В града се основава Воден синдикат “Янтра”, който през следващите години се заема с електрификацията на старата столица и поставя ново начало в изграждане енергийната база на местната индустрия.

1929 г.

Заповед № 45, гр. В. Търново, 16 май 1929 год.

Подписаният кмет на гр. В. Търново съгл. чл. 64 п. 30 от закона за градските общини ЗАПОВЯДВАМ: От 16 того (16 май – б.а.) до второ нареждане продажната цена на доброкачествения типов хляб се определя по 8,60 лева при тегло 1 килограм. Нарушителите ще се глобяват до 500 лева. Препис от настоящата ми заповед да се представи на Господина Великотърновския Окр. Управител за сведение, на всичките общински агенти за съблюдение изпълнението й, а на гражданството да се разгласи чрез глашатая”.

 общински вестник “Велико Търново”, № 5 17 май 1929 г.

1930 г.

Град Търново от по-рано и до днес е имал и има завидното пред много градове в България щастие да има пълна мъжка и девическа гимназии, търговска такава, стопанско и други училища, в които учениците отвънка (от други села и градове) заемат около 70%. Тия външни ученици и ученички, дошли да получат образованието си тук,са пръснати по жилища и на храна по всички части на града.

Колкото и да се внимава при одобряването на квартирите, не всички могат да бъдат хигиенични, а особено не всички в естетично и етично отношение отговарят за учащи се младежи, а особено за девици…

С право прочее много родители са отказвали и отказват да изпращат децата си в градовете, за да продължат образованието си, поради страха, че детето им, оставено без контрол и на своя глава, може да се поквари и разврати.

Повече, следователно, от необходимо, належащо е да се създадат при гимназиите или самостоятелно, но в контекст с тях, пансиони, каквито вече има в някои градове у нас…

Родителско-учителките комитети и културно-просветният съюз „Стара столица” в града ни … в редица заседания дирят начини и средства да се открият за ученици и един за ученички пансиона. Въпросът обаче не е тъй лек, той е сложен, но при общи усилия и желание не е мъчен за разрешаване”.

 в. „Ново време”, № 246, май 1930 г.

1932 г.

Учениците от държавната мъжка гимназия почистват крепостта Царевец.

1937 г.

В старата столица се провежда Първият събор на православните християнски братства от Великотърновската епархия.

1940 г.

“На 16 того (16 май – б.а.) в салона на “Славянска беседа” великотърновската дружба “Трапезица” уреди сказка от нашия търновец историка г. Никола Станев на тема “Из историята на Велико Търново и неговата околност“. При препълнен салон от съграждани, съгражданки, зетьове и гости известният опитен сказчик разви темата си и прикова вниманието на смесената от всички обществени слоеве аудитория… Публиката награди скромния, но рядко предан на родната история и частно на тази на В. Търново и Великотърновско историк с единодушни ръкопляскания, след което един от подпредседателите сърдечно му благодари и тесен кръг негови почитатели го поканиха на другарска малка беседа в бирхалето на зданието”.

 общински вестник “Велико Търново”, № 9 и 10, май 1940 г.

1942 г.

Обявление № 5067, В. Търново, 16 май 1942 г.

“Великотърновското градско общинско управление съобщава на интересуващите се, че на 16-я ден от публикуване настоящето в общинския в-к “Велико Търново” от 10-12 часа пр. обед в тръжната зала на общината ще се произведе търг при явна конкуренция за отдаване под наем на общинския дюкян на ул. “Симеон Княз Търновски” № 102 “.

 общински вестник “Велико Търново”, № 8, май 1942 г.

1943 г.

От 16 до 23 май туристическото дружество “Трапезица” провежда традиционната Агитационна седмица. Тя е тържествено открита от новия председател на Централното настоятелство на Българския туристически съюз д-р Божко Ковачевски. Със задоволство той съобщава решението за удостояването на дългогодишния деец на местното туристическо дружество Цоньо Герганов със званието почетен член на БТС и му връчва почетна значка и диплом. След това д-р Божко Ковачевски изнася лекция на тема: “Творческото дело на БТС”.

1946 г.

Цоньо Герганов е избран за председател на Настоятелството на туристическото дружество “Трапезица” – Велико Търново

1954 г.

“Изборният ден на 16 май т. г. в 122 Търновски избирателен район бе истински празник за трудещите се. Пред избирателните пунктове в града и петте села бе необикновено весело. Свиреха акордеони, музики, извиваха се кръшни хора. В деня на избора кандидатът за народен представител др. Васил Хр. Райдовски бе сред избирателите си.

От 21, 925 избиратели в района гласуваха 21,880, или 99.79 на сто от общия брой на избирателите. За кандидата на Отечествения фронт дадоха гласа си 21,875 избиратели или 99.98 на сто от броя на гласувалите”.

в. „Борба”, № 40, 19 май 1954 г.

1966 г.

Великотърновци заедно с целия български народ узнават за стартиралата в Китай Културна революция.

1968 г.

“Вечер на историята организираха в четвъртък ( 16 май – б. а.) във Велико Търново студентите-историци от Висшия педагогически институт “Братя Кирил и Методий”. На нея по оригинален начин бяха представени драматични откъси и образи на бележити личности от родната история”.

в. „Борба”, № 60, 17 май 1968 г.

1969 г.

* Едно мило, вълнуващо тържество, посветено на светлия 24 май- Деня на българската просвета и култура, на славянската писменост и на българския печат се състоя в Клуба на културните дейци във Велико Търново. Там си дадоха среща учители и студенти, културни дейци и общественици… За присъстващите на тържеството бяха прожектирани подходящи филми”.

в. „Борба”, № 59, 17 май 1969 г.

* В града се провежда среща с председателите на ТКЗС и директорите на ДЗС, агрономи, бригадири на промишлени бригади в окръга.

1971 г.

Във Велико Търново се провежда преглед на строевата революционната песен, известен като „Празник на родолюбието“.

1978 г.

* “Така дългоочакван, новият пионерски дворец във Велико Търново някак изведнъж бе заселен от жизнерадостни деца с червени и сини връзки! Техните гласове-звънчета изпълниха просторните зали и кабинети.. Нетърпението им да бъдат навсякъде ги отвеждаше ту в залата на чавдарчетата, ту в кабинета по изобразително изкуство, ту на сцената на кинозалата или в репетиционната с табелка “Театър”…”.

 в. „Борба”, № 57, 16 май 1978 г.

* В малката зала на кино “Полтавасе провежда тържествено събрание, посветено на Международния ден на музеите. За принос в подготовката на честването на стогодишнината от избухването на Априлското въстание председателят на Окръжния народен съвет – Велико Търново връчва на музейни работници медал “100 години Априлско въстание”.

* В изложбените зали се открива изложба на Святослав Рьорих. По повод на това в бр. 58 на вестник “Борба” от 18 май четем: “Чрез платната на художника се докосваме до един свят непознат и далечен, но вълнуващ”.

 1981 г.

* “Във връзка с премиерата на новия български филм “Мера според мера” във Велико Търново гостуваха представители на творческия колектив, реализирал филма”.

 в. „Борба”, № 58, 16 май 1981 г.

* “В събота и неделя (16-17 май – б. а.) в салона на Окръжния младежки дом във Велико Търново се състоя VII окръжен преглед на политическата песен и театър “Аз нося песента на моята страна”.

 в. „Борба”, № 59, 19 май 1981 г.

1984 г.

“Вчера (16 май – б. а. ) във Велико Търново пристигна делегация на ЦК на ВЛКСМ, в чийто състав е и маршалът от авиацията на СССР, героят на Съветския съюз Сергей Руденко”.

 в. „Борба”, № 59, 17 май 1984 г.

1986 г.

“Вчера (16 май – б. а.) във Велико Търново се проведе съвместно заседание на бюрото на Окръжния комитет на БКП, изпълкома на Окръжния народен съвет и ръководството на стопанско обединение “Енергетика”.

в. „Борба”, № 58, 17 май 1986 г.

1996 г.

“Истински късмет е да се намери вече пакет брашно във великотърновските магазини. Тук-там, където е останало в някоя квартална бакалийка, се продава още на стари цени по 21 лв за килограм”.

в. „Борба”, № 95, 16 май 1996 г.

2001 г.

* “Опита на страните-членки на ЕС в прилагането на европейското законодателство и Рамковата директива по водите ще дискутират във В. Търново на двудневен семинар еколози на съюза. Той започва днес (16 май – б.а.) и в него ще участват 20 чужденци и 80 българи от МОСВ и областите Благоевград, Бургас, Враца, Варна, Монтана, Пловдив, Русе и София”.

* “С 16% се повиши цената на олиото само за една седмица във Велико Търново, установи проверка на в. “Борба”. В момента в магазинната мрежа литър от растителната течност се харчи между 1,90 лв . и 2,10 лв .”.

в. „Борба”, № 93, 16 май 2001 г.

 

Тодорка НЕДЕВА

РИМ – ВЕЛИО ТЪРНОВО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *