17 май – Търновград днес… преди години

Членовете на българската делегация за подписването на мирния договор в Лондон.

1913 г.
В Лондон е подписан мирен договор между държавите от Балканския съюз България, Сърбия, Гърция и Черна гора и Османската империя, с който се слага край на Балканската война 1912-1913 година.
Сред членовете на делегацията за подписването на Лондонския мирен договор, е проф. Михаил Поповилиев, роден във Велико Търново на 4 ноември 1873 година. Като специалист по междудържавно и международно право той има големи заслуги за отстояването на българската позиция в хода на преговорите.
1927 г.
Женското благотворително дружество организира „Чай с танци“. Предвижда се събраните средства да бъдат предоставени за подпомагане на бедни старостоличани.
1941 г.
Местната управа уведомява за насрочване на търг за отдаване под наем на общински дюкяни, намиращи се на Главната улица.
1943 г.
Членовете на въздържателните дружества в града излизат с „Обща декларация“, в която призовават всички старостоличани на борба с „алкохола и тютюнопушенето врагове номер 1 на личното здраве и на държавното добруване“.
1956 г.
Болярите приветстват приемането на България за член на ЮНЕСКО.

1968 г.
„Литературно четене, посветено на Седмицата на българската книга и Първия конгрес на българските писатели, се състоя снощи (17 май б. а.) в Камерен театър 202 Велико Търново. Пред многобройните посетители прочетоха свои творби членовете на Литературния кабинет в града: Георги Данчев, Виктория Генова, Христо Медникаров (на снимката) , Пенчо Каралиев, Паруш Парушев, Таньо Клисуров, Марин Георгиев, Иван Серафимов и др. След четенето членовете на Литературния кабинет имаха среща със секретаря на окръжния комитет на БКП Димитър Стоянов и други партийни и държавни ръководители“.

в. „Борба“, бр. 58, 18 май 1968 г.

1969 г.
„Тазгодишната Седмица на българската книга ще се състои от 17 до 25 май… В старата столицата ще гостуват група писатели от столицата София, с които ще бъдат организирани срещи и литературни четения. В окръжния град ще се организира изложба на българската книга, а във всички градове на окръга , както и в по-големите села ще бъдат уредени обсъждания на книги и вечери на българската литература, а така също витрини и кътове с българска литература… На по-оживените улици и площади във Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов ще бъдат открити щандове с произведения на български автори, книжарниците ще открият базари на българската книга, книжарските работници ще посещават училищата, предприятията в окръга и ще предлагат българска литература…“.

в. „Борба“, бр. 58, 15 май 1969 г.

1970 г.
Смесеният хор при читалище „Надежда“ се представя блестящо на фестивала във Варна. По този повод проф. Георги Димитров пише: „Хорът отбеляза връхна точка в досегашното си развитие“.
1983 г.
„Централната комисия на Държавния комитет за наука и технически прогрес определи носителите на почетния диплом „Златни ръце“ за 1983 година. Между наградените изделия, участвали на Третия международен панаир в Пловдив, е и комплект ножчета с дръжки от еленови рога, производство на завод „Сърп и чук“ Велико Търново. Високото отличие се присъжда за доказани естетически и функционални качества на експонатите“.

в. „Борба“, бр. 58, 17 май 1983 г.

1984 г.
*“В парк „Дружба“ във Велико Търново се проведе първият окръжен киноложки преглед, организиран от общинския съвет за култура, СП „Културен отдих“ и Окръжния съвет на БЛРС… В прегледа взеха участие много ловни, декоративни и служебни чистопородни кучета. Бяха излъчени шампиони“.
* „В хотел „Велико Търново“ се състоя Осмата традиционна среща на библиотечните работници, организирана от Окръжния комитет на профсъюза на работниците от полиграфията и културните институти, Окръжния съвет за култура и Окръжна дирекция „Библиотеки“.

в. „Борба“, бр. 59, 17 май 1984 г.

1994 г.
* „По покана на Общинския комитет и фондация „Васил Левски“ днес и утре (17-18 май б. а.) във Велико Търново ще гостува Боян Ботйов председател на фондация „Христо Ботев“, родственик на великия поет“.
в. „Борба“, бр. 87, 7 май 1994 г.
* „39 синдикални организации на КНСБ в региона вчера (17 май б. а.) проведоха протестни митинги и стачкуваха ефективно за по един час на работните си места“.

в. „Борба“, бр. 88, 18 май 1994 г.

1996 г.
* „Днес в музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново официално ще бъде открита археологическата изложба „Траките край Атрюс“. По случай 125- годишнината на Истроическия музей в нашия град за пръв път се експонира цялото погребение на тракийски династ, разкрито през 1991 г. край с. Големани. Изложбата е подготвена от ръководителя на разкопките н. с. Иван Църов в съавторство с колектив от научни работници във великотърновския музей“.

в. „Борба“, бр. 96, 17 май 1996 г.

* „Програмата, посветена на 24 май Деня на славянската писменост и култура и патронния празник на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ започна в петък (17 май б.а.) с научна конференция по проблемите на съвременното литературознание, организирана от катедра „Българска литература“.

в. „Борба“, бр. 97, 20 май 1996 г.

В. „Борба“, 17 май 2005 г.

2001 г.
От 17 до 20 май във Велико Търново се провежда Вторият национален фестивал на студентското творчество под надслов „Един безкраен празник“. По този повод в бр. 94 на вестник „Борба“ от 17 май 2001 година четем:
„Официалното откриване е днес от 18 часа в голяма зала на МДТ „Константин Кисимов“, след което студентска формация „Експиримент“ при ВТУ ще представи „Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников. Тази година фестивалът ще има международен характер с участието на театрална трупа от парижката Сорбона“.

в. „Борба“, бр. 94, 17 май 2001 г.

Тодорка НЕДЕВА
РИМ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *