„Джуниър бенд“ на финал в шоуто „България търси талант“

Оркестърът е създаден преди 30 г., вече се радва и на голямо международно признание

 

ДУХОВИЯТ ОРКЕСТЪР НА СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО „ДЖУНИЪР БЕНД“ СТИГНА ДО ФИНАЛА НА ШОУТО „БЪЛГАРИЯ ТЪРСИ ТАЛАНАТ“. Възпитаниците на маестро Йордан Цветанов завладяха сцената на bTV с вдъхновяващото си изпълнение на три популярни мелодии – „Рапсодия в синьо“ на Гершуин, Happy на Фарел Уилям и I feel good на Джеймс Браун. България гласува за талантливите деца на Велико Търново, които ще могат да се борят за голямата награда от 50 000 лв. Три гласа получи бендът и от журито в лицето на Катерина Евро, Славена Вътова и Любо Нейков.

„Аз по-щастливи тези деца не помня да съм ги виждал, макар че те вече са свирили с големи звезди. Бяха на турне с Графа и участваха в клипа му „Ти грееш“, бяха и на една сцена с кумирите си LUCKY CHOPS. Но за това шоу всички хлапета положиха огромни усилия, репетираха усилено в продължение на месец и се раздадоха на макс. Те свириха от 13 на обяд до 11 вечерта, направиха си шеметно шоу зад сцената и разтанцуваха конкурентите си в „България търси талант“ – танцьори, гимнастици, фокусници, магьосници, всички се включиха в спектакъла в залата за чакане“, разказва маестро Цветанов. И допълва, че тона е задал още в първите секунди на сцената шестокласникът Симеон Витанов, който възпламенил публиката в студиото със солото си на кларнет.

Специално за шоуто децата на маестро Цветанов са били облечени с нови сценични тоалети – дънки за момчетата и дънкови поли за момичетата и жълти суитшърти, на които пише името на всяко дете. Така облечен излезе на сцената и маестро Йордан Цветанов, на чиято блуза грее удивителен знак. „Аз винаги съм с лице към тях и искам да внимават, да не се разконцентрират и да им шават очите във всички посоки. А, ако забравят името ми…, тогава не е добре работата. Но за тях направихме суитшърти с имената, за да ги запомни България. Заслужават го“, коментира още диригентът на „Джуниър бенд“ и признава, че без моралната, финансова и емоционална подкрепа на директора на гимназията Кина Котларска оркестърът не би могъл да натрупа тази известност.

30 момичета и момчета свирят в „Джуниър бенд“ в момента. Малките музиканти са на възраст от трети до 12-и клас. Бендът тази година изпраща двама абитуриенти.

30 ГОДИНИ ЩЕ ПРАЗНУВА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ОРКЕСТЪРЪТ НА НАЙ-ГОЛЯМАТА ТЪРНОВСКА ГИМНАЗИЯ. Бендът на „Емилиян Станев“ е създаден през 1992 г. от учителя по музика Иван Иванов, който и до ден днешен е близо до децата и е дясната ръка на наследника си Йордан Цветанов. Той е ръководител на оркестъра от 2011 г. и с него талантливите деца постигнаха най-големите си успехи. А от 2017 г. се наричат „Джуниър бенд“ и си имат лого.

Децата имат самостоятелни концерти във Велико Търново, свирят на баловете в града, водят шествията за най-големите празници в старата столица.

През лятото на 2019 г. свириха на откриването на празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол, където ги забелязала директорката на фондация „Духовно огледало“ Татяна Костадинова и ги поканила да участват в летен лагер по изкуствата в Италия. Освен че огласяли с музиката си лагера, децата изнесли и четири големи концерта там. Миналото лято пък обиколиха България с Графа, който ги покани да бъдат с него във Варна, Бургас, Стара Загора, Сливен, Сандански, Пловдив.

„Миналото лято свирихме и в Античния театър в Пловдив два пъти – веднъж с Графа и втория път в началото на октомври, когато ни поканиха да участваме в концерта, посветен на 20-ия рожден ден на бигбенда на Пловдив и на 65-ия рожден ден на БНР в този град. Отидохме пак като подгряващи звезди, но диригентът маестро Николай Гешев, като чу децата, каза, че те заслужават да бъдат на сцената редом до големите музиканти. И ние свирихме по време на концерта, не преди той да започне“, разказва Йордан Йорданов. И допълва, че между участията с Графа децата му са ходили отново на „Аполония“, свирили са в Царево, Приморско и Лозенец на събития, организирани от фондация „Духовно огледало“.

Освен това „Джуниър бенд“ е бил и единственият детски духов оркестър във фестивала на военните оркестри в руския град Казан. Децата имаха късмета да се срещнат на живо и с кумирите си от Lucky Chops. В началото на месеца „Джуниър бенд“ записа и първия си съвместен клип с Фестивалния военен духов оркестър. Записът на музикантите беше специално направен в чест на 6 май като поздрав за всички военнослужещи. Само няколко часа след като клипът беше качен в социалните мрежи, той събра близо 100 000 гледания. И това е вторият толкова успешен запис на децата, които имат един клип за откриването на учебната година на своето училище, който е с над 1 млн. гледания.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *