Педагози от СУ „Емилиян Станев“ дигитализираха над 50 музейни експоната и създадоха три виртуални тура

Екип педагози от СУ „Емилиян Станев“, в партньорство с Великотърновски университет и Регионалния исторически музей дигитализираха над 50 различни експоната и подготвиха три виртуални разходки. Инициативата е по проект спечелен от училището „Педагогически аспекти на наследството в дигитална среда“ и е финансиран от фондация „Америка за България“

Очилата за виртуалните разходки
Очилата за виртуалните разходки

„Идеята ни е да създадем ресурси свързани с материалното наследство и подходящи за използване в дигитална среда“ коментира директорът на училището Кина Котларска.

„Малко са училищата, в и от Велико Търново и могат да доведат всичките си ученици в музейте тук. Така ни хрумна идеята да направим виртуални разходки и ще бъдат достъпни за всички, които желаят да се докоснат до културното ни наследство.“ – допълни д-р Теменуга Георгиева, уредник в Историческия музей.

Виртуални разходки на Сарафкината къща, Археологическия музей и Музей „Възраждане и Учредително събрание“ вече са достъпни на сайта на Историческия музей и могат да бъдат разгледани от всички желаещи.

Чрез новата дигитална платформа експонатите ще могат да бъдат видяни от всички страни по-детайлно, придружени с кратко описание за всеки един от тях. Виртуалните разходки, и всички дигитализирани предмети са в пряка връзка с уроците по история, български език и литература и изобразително изкуство. И са свързани с класическото наследство на Велико Търново.

„Музеите са мястото, в което е съхранена нашата памет,  но не са предназначени за деца и за образователни цели. Затова екипът на СУ „Емилиян Станев“ е разработил проекта в помощ на учебния процес.Освен виртуалните разходки и дигитализираните снимки след края на проекта ще имаме готови 20 работни листа. Ще ги изпробваме в реални учебни часове, ще ги качим в сайта на Регионалния исторически музей и ще бъдат свободни за ползване от всички колеги, които проявяват интерес“, коментира Кина Котларска.

„Вече преминаха няколко експериментални урока и всеки учител направи поне по един работен лист. Ще нанесем корекции, където се налага, и в края на проекта ще издадем и помагало, което официално ще представим. Това най-вероятно ще се случи през ноември във Великотърновския университет когато ще проведем международен симпозиум, посветен на темата за наследството“, разказва Кина Котларска.

Педагозите вече са преминали обучение във ВТУ, свързано с наследството и начините, по които тази тема може да бъде интерпретирана в уроците.

 

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *