Служител на Световната банка и софтуерен инженер от Швеция измамени от имотна мафия във В. Търново със 155 771 евро

Чужденците платили крупната сума на семейство строителни предприемачи за два апартамента в старата столица, но не станали собственици

 

СЛУЖИТЕЛЯТ НА СВЕТОВНАТА БАНКА И БИВШ РЪКОВОДИТЕЛ В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ШВЕЦИЯ И НА ООН ПЕР РИДЪН И ФАБИАН ХОЛМБЕРГ – ПОСЛАНИК НА ШВЕЦИЯ В ЕТИОПИЯ И СОФТУЕРЕН ИНЖЕНЕР, СА СТАНАЛИ ЖЕРТВА НА ИМОТНАТА МАФИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Двамата чужденци твърдят, че са измамени със 155 771 евро за закупуването на два апартамента в старата столица, на които така и не станали собственици. Потърпевшите са описали машинациите на двамата предприемачи в пространна жалба до главния прокурор, до посолството на Швеция в България и до Висшия съдебен съвет. Те настояват да се потърси отговорност на извършителите на измамата, както и да бъде ревизирано решение на Окръжния съд във Велико Търново, което е в полза на търговците на жилища.

Сагата е отпреди 10 години, когато Пер Ридън и доведеният му син търсели възможности за инвестиции в недвижими имоти у нас.

„Насочиха ни към Велико Търново, като ни обясниха, че е университетски град, исторически и туристически център. Осъществихме контакт със строителен предприемач и съпругата му, които ни предложиха два апартамента в процес на строителство. Съгласихме се да превеждаме пари по обща банкова сметка в „Алфа банк“ АД до набирането на сума, достатъчна за придобиване на жилищата“, пишат в жалбата си шведските граждани.

За няколко години те налели във въпросната банкова сметка 155 771 евро и след като не се сдобили с жилищата, уведомили предприемачите, че прекратяват договора с тях за инвестирането в недвижими имоти и че искат да им възстановят преведените средства. Чужденците не си получили парите, извършили собствена проверка и установили, че междувременно „Алфа банк“ е слята с „Юробанк България“ АД, общата сметка е закрита, а авоарите са прехвърлени в нова сметка на двамата строителни бизнесмени.

„Оказа се, че са се разпоредили с парите, които им поверихме, като със свои, без да сме ги упълномощавали за това“, заявяват още Ридън и Холмберг.

ИЗМАМЕНИТЕ ЗАВЕЛИ ДЕЛО ОТ ЧАСТЕН ХАРАКТЕР В ОКРЪЖНИЯ СЪД ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

„Съдът обаче взе решение в полза на хората, които откраднаха парите ни, и ги призна за невинни“, споделят шведите.

Те допълват, че пред Темида ответниците представили сключени с купувачите договори, чиято давност била изтекла през 2013 г.

„При многобройни наши посещения в България лицата се криеха и отказваха среща. Явно измамата е била замислена от самото начало на сделката. Договорът наистина е валиден до 2013 г. но се оказа, че предвиденият за мен апартамент е бил ипотекран към няколко банки, и по-конкретно към ПИБ, още през 2009-2010 година. За жилището на Фабиан Холмберг пък предприемачът казва, че няма сключен договор, а реално имотът е бил прехвърлен на съпругата му през 2011 г. -много преди да изтече законовият срок на нашия договор“, изтъква в жалбата си Пер Ридън.

Той допълва, че след всички събрани доказателства с Фабиан Холмберг през 2020 г. са сезирали Окръжната прокуратура във Велико Търново. Чужденците настояват държавното обвинение да провери дали банковата сметка, с която са се разпореждали предприемачите, е била ползвана за превеждане на суми в особено големи размери за закупуване на жилища.

„Моля да установите дали на името на двамата се водят множество фирми, част от които са прехвърлени на безимотни лица с цел избягване плащане на задължения. У нас се породиха съмнения, че сметката и дружествата са били използвани за пране на пари“, изтъкват в сигнала си до прокуратурата шведите.

Репортерска проверка откри, че по случая е образувано досъдебно производство и се води разследване.
Веселина АНГЕЛОВА

4 thoughts on “Служител на Световната банка и софтуерен инженер от Швеция измамени от имотна мафия във В. Търново със 155 771 евро

 • 17.05.2021 в 9:05
  Permalink

  Добре започваме….да правим бизнес в България е много хубаво и лесно….и както винаги нямакой да ги защити .

  Отговор
 • 17.05.2021 в 12:10
  Permalink

  Не разбрах само 10г ли се точи делото или са се бавили досега и са смятали, че имат апартаменти?

  Отговор
  • 17.05.2021 в 15:37
   Permalink

   Трябва честните строители да се застъпят за тези хора. Не може по такъв начин да се петни името им. А тези двамата да не управляват тази професия.

   Отговор
   • 18.05.2021 в 13:30
    Permalink

    Става въпрос за гръцката фирма на известния каъо Цаньо борча или Цаньо заема сред доставчите на строителни материали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *