Служител на Световната банка и софтуерен инженер от Швеция измамени от имотна мафия във В. Търново със 155 771 евро

Чужденците платили крупната сума на семейство строителни предприемачи за два апартамента в старата столица, но не станали собственици

 

СЛУЖИТЕЛЯТ НА СВЕТОВНАТА БАНКА И БИВШ РЪКОВОДИТЕЛ В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ШВЕЦИЯ И НА ООН ПЕР РИДЪН И ФАБИАН ХОЛМБЕРГ – ПОСЛАНИК НА ШВЕЦИЯ В ЕТИОПИЯ И СОФТУЕРЕН ИНЖЕНЕР, СА СТАНАЛИ ЖЕРТВА НА ИМОТНАТА МАФИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Двамата чужденци твърдят, че са измамени със 155 771 евро за закупуването на два апартамента в старата столица, на които така и не станали собственици. Потърпевшите са описали машинациите на двамата предприемачи в пространна жалба до главния прокурор, до посолството на Швеция в България и до Висшия съдебен съвет. Те настояват да се потърси отговорност на извършителите на измамата, както и да бъде ревизирано решение на Окръжния съд във Велико Търново, което е в полза на търговците на жилища.

Сагата е отпреди 10 години, когато Пер Ридън и доведеният му син търсели възможности за инвестиции в недвижими имоти у нас.

„Насочиха ни към Велико Търново, като ни обясниха, че е университетски град, исторически и туристически център. Осъществихме контакт със строителен предприемач и съпругата му, които ни предложиха два апартамента в процес на строителство. Съгласихме се да превеждаме пари по обща банкова сметка в „Алфа банк“ АД до набирането на сума, достатъчна за придобиване на жилищата“, пишат в жалбата си шведските граждани.

За няколко години те налели във въпросната банкова сметка 155 771 евро и след като не се сдобили с жилищата, уведомили предприемачите, че прекратяват договора с тях за инвестирането в недвижими имоти и че искат да им възстановят преведените средства. Чужденците не си получили парите, извършили собствена проверка и установили, че междувременно „Алфа банк“ е слята с „Юробанк България“ АД, общата сметка е закрита, а авоарите са прехвърлени в нова сметка на двамата строителни бизнесмени.

„Оказа се, че са се разпоредили с парите, които им поверихме, като със свои, без да сме ги упълномощавали за това“, заявяват още Ридън и Холмберг.

ИЗМАМЕНИТЕ ЗАВЕЛИ ДЕЛО ОТ ЧАСТЕН ХАРАКТЕР В ОКРЪЖНИЯ СЪД ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

„Съдът обаче взе решение в полза на хората, които откраднаха парите ни, и ги призна за невинни“, споделят шведите.

Те допълват, че пред Темида ответниците представили сключени с купувачите договори, чиято давност била изтекла през 2013 г.

„При многобройни наши посещения в България лицата се криеха и отказваха среща. Явно измамата е била замислена от самото начало на сделката. Договорът наистина е валиден до 2013 г. но се оказа, че предвиденият за мен апартамент е бил ипотекран към няколко банки, и по-конкретно към ПИБ, още през 2009-2010 година. За жилището на Фабиан Холмберг пък предприемачът казва, че няма сключен договор, а реално имотът е бил прехвърлен на съпругата му през 2011 г. -много преди да изтече законовият срок на нашия договор“, изтъква в жалбата си Пер Ридън.

Той допълва, че след всички събрани доказателства с Фабиан Холмберг през 2020 г. са сезирали Окръжната прокуратура във Велико Търново. Чужденците настояват държавното обвинение да провери дали банковата сметка, с която са се разпореждали предприемачите, е била ползвана за превеждане на суми в особено големи размери за закупуване на жилища.

„Моля да установите дали на името на двамата се водят множество фирми, част от които са прехвърлени на безимотни лица с цел избягване плащане на задължения. У нас се породиха съмнения, че сметката и дружествата са били използвани за пране на пари“, изтъкват в сигнала си до прокуратурата шведите.

Репортерска проверка откри, че по случая е образувано досъдебно производство и се води разследване.
Веселина АНГЕЛОВА

4 thoughts on “Служител на Световната банка и софтуерен инженер от Швеция измамени от имотна мафия във В. Търново със 155 771 евро

 • 17.05.2021 в 9:05
  Permalink

  Добре започваме….да правим бизнес в България е много хубаво и лесно….и както винаги нямакой да ги защити .

  Отговор
 • 17.05.2021 в 12:10
  Permalink

  Не разбрах само 10г ли се точи делото или са се бавили досега и са смятали, че имат апартаменти?

  Отговор
  • 17.05.2021 в 15:37
   Permalink

   Трябва честните строители да се застъпят за тези хора. Не може по такъв начин да се петни името им. А тези двамата да не управляват тази професия.

   Отговор
   • 18.05.2021 в 13:30
    Permalink

    Става въпрос за гръцката фирма на известния каъо Цаньо борча или Цаньо заема сред доставчите на строителни материали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.