В региона започна поставянето на еднодозовата ваксина Janssen

ТАЗИ СЕДМИЦА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ ЗАПОЧНА ИМУНИЗАЦИЯ С ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 JANSSEN, произведена от фармацевтичната компания Johnson & Johnson. С нея са обезпечени част от зелените коридори, става ясно от официалната страница на Регионалната здравна инспекция в старата столица. Субстанцията е налична в имунизационните пунктове – Кардиологичен медицински център Велико Търново на бул. „България“ N 38 и Специализираната болница за активно лечение по кардиология в областния град. Там ще се прилага съответно във вторник от 13:00 до 16:00 часа и във втория кабинет – в сряда, четвъртък и петък от 12:00 до 16:00 часа.

Janssen е по-различна от останалите ваксини с това, че от нея се инжектира само една доза и веднага след това се издава сертификат за имунизация. Поставя се в мускула в горната на част на ръката, както и останалите 3 одобрени ваксини.

ТЯ СЪДЪРЖА ГЕНЕТИЧНО МОДИФИЦИРАН АДЕНОВИРУС, КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕПЛИКИРА В ЧОВЕШКИТЕ КЛЕТКИ. Към него е добавен шиповият гликопротеин на коронавируса, който трябва да доведе до производството на специфични антитела.

В кратката характеристика на продукта е уточнено, че следва да се прилага при лица над 18-годишна възраст, а ефикасността й е оценена на около 67 процента. Като странични реакции са описани болка в областта на убоденото място, умора, главоболие, гадене и повишена телесна температура. При клиничните проучвания е имало случаи на алергичен шок и затова се препоръчва внимателно наблюдение поне 15 минути след ваксинирането.

Необходими са поне 14 дни след датата на поставяне на дозата за изграждане на антитела срещу инфекцията.

До момента в региона са инжектирани общо 28 408 дози от различните видове ваксини, а реимунизираните са 10 197 лица.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.