Три самолета в местното летище до 25 минути атакуват градоносни облаци над Северна България

На летището в железничарския град аржентински пилоти учат техни колеги от България как да противодействат на градушки

ЛЕТИЩЕТО В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ВЕЧЕ Е ЦЕНТЪР НА ПРОТИВОГРАДОВАТА ЗАЩИТА ЗА ЦЯЛА СЕВЕРОИЗТОЧНА И ЦЕНТРАЛНА БЪЛГАРИЯ. Там е обособен контролен пункт, чрез който се организират дейностите по протекция от леден дъжд за 30 млн. дка посредством три самолета. Мероприятията се извършват по пилотен за България проект, финансиран с 5 млн. лв. от бюджета на аграрното министерство. Способът, който се прилага, е идентичен с този в САЩ, Канада, Австрия и много други модерни държави. Характерно за него е, че е подходящ за провеждане и над населени места, тъй като не крие риск за хората.

Дейностите по градозащита ще се извършват чрез три самолета от марката Beechcraft, произведени през 2005 година. В момента те се управляват от аржентински пилоти, които обучават техни колеги от България.

Аероспособът ще обхване територията, заключена между река Дунав – северна граница, и Стара планина – южна граница, и от Плевен до Черно море.

„На самолетите се извършват специални технически обслужвания на определен период от време. Това е пилотен проект в България до 1 октомври, а след това ще се направи анализ на постигнатото, за да се види ефективността на метода. Дълго време провеждахме разговори със земеделските производители по отношение на защитата от градушки, а те не бяха съгласни с много наши предложения. Искаха ракетния способ. Много държави, като Австрия, Канада, САЩ и други, използват само самолетния способ, който, освен че е ефективен, е и много по-евтин от ракетния“, коментира Инж. Ваньо Славеев, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“.

Той обясни, че се използва сребърен йодид, който е с кристална структура като на самите ледообразуващи ядра. Целта на прилагането му е изкуствените зародиши, които внасят, да се сборят с естествените за вода, така че градовите зърна да са много, но с малък размер, и падайки до земята – да се стопяват.

ШЕФЪТ НА АГЕНЦИЯТА ПОДЧЕРТА, ЧЕ ВЪПРОСНИЯТ РЕАГЕНТ НЕ ВРЕДИ НА ОКОЛНАТА СРЕДА И НЕ Е ОПАСЕН ЗА ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА.

Инж. Славеев подчерта, че до края на седмицата прогнозата на метеоролозите е за потенциални градушки, но като цяло се очертава сезонът да е спокоен.

За 25 минути се организира излитането на самолетите за борба с градоносните облаци.

„Пилотите приготвят машината и започват да „засяват“ реагент. Радаристите ни дават точни координати къде да се обработва облакът и летим в основата му. Работим от 12 май и вече имаме 11 полета“, коментира Андрес Кастиля от Аржентина, който обучава българските пилоти за противодействието на облаците, носещи градушка.

„Самолетите летят в основата на облака, на максимална височина от 3 км и 200 м. Движат се във възходящите потоци на облаците, които подхранват основния – мощния облак. Тенденцията е да започнат да „засяват“ във върха на облака, така че да може по-мощните да бъдат обработени отгоре“, обясни метеорологът Цветелина Димитрова.

Самолетите летят на около 10 000 фута и се движат с 240 км/час. Обработват специална зона, която радаристите са посочили, а в кабинета на аероплана работят двама пилоти. На борда има и трети човек, който помага за включването на палките. Дозата, която ще се изстреля, зависи отново от командата на радаристите.

Очаква се най-късно до месец 12 български пилоти да бъдат обучени и сами да провеждат курсове срещу природното бедствие.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *