1638 зрелостници ще се явят на матура тази седмица

Тази година матурите отново се провеждат по време на епидемична обстановка, но за разлика от 2020-а, на тях ще могат да се явят зрелостници, които са карантинирани заради болен съученик или учител. Те ще бъдат в отделна стая, която събира максимум петима души, ще носят маски, ще спазват дистанция и ще са пазени от квестори, ваксинирани с две дози от препаратите срещу Covid-19.

„Всички ученици трябва да знаят в кои училища ще се явят на матура. За момента информацията е за карантинирани 8 ученици в цялата страна, те ще бъдат поставени в отделни стаи – на практика ще бъдат по един човек в стая“, обяви Николай Денков – служебен министър на образованието и науката.

Всички явяващи се на матурите ученици, включително тези от 7-ми клас, трябва да носят маски на изпитите. Ако забравят предпазното си средство, на място ще могат да получат маска.

Според образователния министър през 2021 г. на първата матура по български език се явяват още 1400 ученици, които не са успели да я преминат в предишни години. На втори зрелостен изпит – предмет по избор, ще се явят около 36 хиляди души. Той ще се проведе на 21 май. Тази година няма отпадане на учебен материал въпреки критиките срещу дистанционното обучение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *