Край на депото за строителни отпадъци край Леденик, става площадка за рециклиране

Машина ще мели отломките и ще отделя използваемите суровини, насипите стават горички

 

Сметището е нараснало 3 пъти и е запушило няколко дерета, а районът вече се заблатява.

СЪЩЕСТВУВАЩОТО НЕЗАКОННО ОЩЕ СОЦА ДЕПО ЗА СТРОИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ КРАЙ ЛЕДЕНИК, което е една от местните екологични бомби, ще бъде ликвидирано. На негово място заработва съвременна площадка за рециклиране на отломките. От тях ще се отделят всички полезни суровини и ще се използват наново. „Старото депо съществува още от 1972 година. Вместо да се трупат боклуците както досега, ще бъдат разделяни. Подобни машини сте виждали по строежите даже в чертите на града. Те не замърсяват и позволяват раздробената фракция да се използва наново като пътно легло например“, коментира главният еколог на Община В. Търново Зорница Миладинова. Според нея през годините част от частни имоти около строителното депо са били затрупвани, а самото то е било направено на това място в ерата на Тодор Живков, за да се запълнят дерета. Тя е категорична, че старото сметище ще бъде рекултивирано и върху насипа ще се засади растителност, така както бе направено в Килифарево.

На последното заседание на Общинския съвет бе прието решение за изработване на подробен устройствен план за района на сметището, но част от съветниците го атакуваха пред областния управител.

ЖИТЕЛИТЕ НА ЛЕДЕНИК НАЧЕЛО С КМЕТА АНТОН КРЪСТЕВ СА ПРОТИВ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПЛОЩАДКАТА ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ.

Опасенията на хората са, че де факто депото е нараснало над 3 пъти и е заприщило три дерета в района, като там вече се образуват блата. От друга страна, от великотърновското кметство са длъжни да подсигурят подобно място за рециклиране на строителни отпадъци, като това е законово регламентирано. В общината обаче трудно могат да се намерят подходящи места, като същевременно се премине през сложна и продължителна процедура в съответните населени места. По тази причина се използва сметището край Леденик, което функционира още от 1972 г. и отдавна е изчерпало капацитета си, като междувременно е нараснало от около 20 на близо 100 дка и отдалече представлява ужасяваща гледка. Непосредствено преди да се прости с поста си, шефката на РИОСВ Елена Стефанова изготвя две предписания за затваряне до местното кметство. От администрацията на Даниел Панов са категорични, че старото депо трябва да се затвори и затова работят по проект за нова площадка, по подобие на тази край Шереметя. „Ако си спомняте, като закривахме сметището в Шереметя и правихме завода за преработка на отпадъци, също имаше протести и брожения.Темата е щекотлива. След като направихме модерната система обаче, всички видяха ползите от нея. Ако нямаме изменен план, не можем да направим работен проект и да получим средства за новата площадка за рециклиране, което ще е жалко за всички, а екологичният проблем със сегашното депо ще остане“, обобщи Миладинова.

Стилян НАЙДЕНОВ

One thought on “Край на депото за строителни отпадъци край Леденик, става площадка за рециклиране

  • 21.05.2021 в 1:48
    Permalink

    Аха, и един мармот увива шоколада… Ако някой има време и желание за глупости на търкалета, може да се отбие в сградата на община Велико Търново. Лошото е само, че скъпо излизат техните глупости, години наред няма да можем да ги платим. Години наред получават предписания с все по-остър тон от МОСВ, Басейнова дирекция и т.н., нито едно от които не е изпълнено (може би чадъра от София ги правеше толкова смели?), и сега с магическа пръчка искат да заличат годините беззаконие. Да похарчат стотици хиляди левове за изграждане на иначе нужни на обществото съоръжения на възможно най-неподходящото място. Еми няма как да стане.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *