Педагози от СУ „Емилиян Станев“ дигитализираха над 50 музейни експоната и създадоха три виртуални тура

Екип педагози от СУ „Емилиян Станев“ в партньорство с Великотърновския университет и Регионалния исторически музей дигитализираха над 50 различни експоната и подготвиха три виртуални разходки. Инициативата е по проект, спечелен от училището „Педагогически аспекти на наследството в дигитална среда“, и е финансиран от фондация „Америка за България“.

От ляво надясно: Теменуга Георгиева (уредник в Историческия музей), доц. Виолета Стойчева, Кина Котларска (директор на СУ „Ем. Станев“), Илиян Петракиев (археолог).

„Идеята ни е да създадем ресурси, свързани с материалното наследство и подходящи за използване в дигитална среда“, коментира директорът на училището Кина Котларска.

„Малко са училищата във и от Велико Търново и могат да доведат всичките си ученици в музеите тук. Така ни хрумна идеята да направим виртуални разходки и ще бъдат достъпни за всички, които желаят да се докоснат до културното ни наследство“, допълни д-р Теменуга Георгиева, уредник в Историческия музей.

Виртуални разходки на Сарафкината къща, Археологическия музей и Музей „Възраждане и Учредително събрание“ вече са достъпни на сайта на Историческия музей и могат да бъдат разгледани от всички желаещи.

Чрез новата дигитална платформа експонатите ще могат да бъдат видени от всички страни по-детайлно, придружени с кратко описание за всеки един от тях. Виртуалните разходки и всички дигитализирани предмети са в пряка връзка с уроците по история, български език и литература и изобразително изкуство и са свързани с класическото наследство на Велико Търново.

„Музеите са мястото, в което е съхранена нашата памет, но не са предназначени за деца и за образователни цели. Затова екипът на СУ „Емилиян Станев“ е разработил проекта в помощ на учебния процес. Освен виртуалните разходки и дигитализираните снимки след края на проекта ще имаме готови 20 работни листа. Ще ги изпробваме в реални учебни часове, ще ги качим в сайта на Регионалния исторически музей и ще бъдат свободни за ползване от всички колеги, които проявяват интерес“, коментира Кина Котларска.

„Вече преминаха няколко експериментални урока и всеки учител направи поне по един работен лист. Ще нанесем корекции където се налага и в края на проекта ще издадем и помагало, което официално ще представим. Това най-вероятно ще се случи през ноември във Великотърновския университет, когато ще проведем международен симпозиум, посветен на темата за наследството“, разказва Кина Котларска.

Педагозите вече са преминали обучение във ВТУ, свързано с наследството и начините, по които тази тема може да бъде интерпретирана в уроците.

Дияна ГАНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *