Йовков бе изтеглен на матурата по Български език и литература тази година

Изпитният вариант бе генериран  от над 390хил. комбинации

„Смисълът на благодеянието“ – върху този въпрос разсъждаваха зрелостниците на изпита по БЕЛ. Учениците трябваше да напишат интерпретативно съчинение или есе по „Песента на колелетата“ от Йордан Йовков.

 Изпитният вариант е генериран при възможни 390 625 комбинации по компоненти и бе изтеглен тази сутрин в Министерство на образованието и науката. Общият брой на възможните комбинации заедно с темата е  над 11 милиона.

Статистиката сочи, че на последната задача от матурата по български и литература зрелостниците пишат най-често есе или интерпретативно съчинение по разкази на Йордан Йовков. Авторът и „Шибил“ се падат още при първото провеждане на изпита през 2007-а, а след това и още пет пъти на редовната майска или поправителната септемврийска сесия. За последно на поправителната сесия през есента на 2018 г. зрелостниците писаха по Йовковия разказ „Серафим“. Останалите произведения на автора, които са се падали, са „Шибил“, „Индже“ и „Албена“.

За изпита са зрелостниците  от областта бяха разпределени в 171 зали в 23 училища. Препитването започна от 8,00 часа, но абитуриентите трябваше да са в училищния двор в 7,30 и до 7,45 да са заели местата си в изпитните стаи. Нужно бе  да носят със себе си служебна бележка за допускане до изпита, документ за самоличност и маска. На входа медицинско лице следеше за температурата на всяко лице, а в сградите бяха осигурени профили за дезинфекция на ръцете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.