Работодател, укрил над 26 000 лв. осигуровки на 37 свои служители, отива на съд

Окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу С.Д. за това, че в периода от 4.05.2015 г. до 25.01.2016 г. във Велико Търново, в качеството на представител на „С“ ЕООД, упълномощен от управителя на дружеството, укрил задължителни осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване и за здравно осигуряване в особено големи размери – 26 574 лв. Той обявил в декларации от името на дружеството пред НАП – Велико Търново, осигурителен доход в по-малък размер от действителния за осигурените, не подал декларации образец 1 за лица, подлежащи на задължително държавно обществено осигуряване и задължително здравно осигуряване, и потвърдил неистина в декларации.

С.Д. е предаден на съд и по обвинение за това, че в периода от 1.05.2015 г. до 24.02.2016 г. в гр. Велико Търново, в качеството на пълномощник на дружество, при условията на продължавано престъпление избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери – 7984 лв.

Според обвинението работодателят решил неправомерно да намали данъчната и осигурителна тежест върху ръководеното от него дружество, като бъде обявяван по-нисък от реалния получаван от работниците доход и като не бъдат декларирани работници или целият им период на работа в изискуемите за това документи с оглед избягване на установяването и плащането на задължителни осигурителни и здравни вноски и данък върху доходите на физическите лица.

В хода на разследването са установени 37 засегнати лица, които имали сключени трудови договори с работодателя и били командировани за определен срок на строителни обекти във ФР Германия. Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *