Първия курс по пилатес за деца прави във Велико Търново Нели Чирпанова

ПЪРВИЯ КУРС ПО ПИЛАТЕС ЗА ДЕЦА ОРГАНИЗИРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НЕЛИ ЧИРПАНОВА. За да представи системата, тя направи демонстративна тренировка в двора на ОУ „П. Р. Славейков“, където работи като учител.

„Тежките раници, дългото седене на стола и пред компютрите увреждат стойката на децата. Те четат, легнали на земята, понякога така и пишат. Като прибавим и това, че вместо да играят, те стоят приведени над телефоните си, положението наистина става сериозно. А пилатесът е система от упражнения, която укрепва дълбоките мускули на тялото и подобрява стойката. Тези мускули са в центъра на тялото, намират се между ребрата и таза и около гръбначния стълб (корем, ханш и гръб). Те са източник на енергия за цялото тяло и от тях зависи нашата сила и стабилност. Пилатес помага да опознаете тялото си и да разберете неговите възможности и граници, така че да ги използвате във ваша полза.

 

Всеки може да практикува, без значение от възрастта, пола и физическата си подготовка“, казва Нели, която е сертифициран треньор по пилатес. Курсът, който е избрала да завърши, е към МОН. Убедена е, че гимнастиката е изключително подходяща за децата, но системата в училище не предлага такива занимания. Затова тя е решила да опита да работи с децата във времето им за отдих, което разделя сутрешните и следобедните им занимания.

„Едно семейство ме потърси преди време заради проблеми с килограмите на тяхното дете. Така започнах да развивам идеята и благодарение на директора на СУ „П. Р. Славейков“ Данка Борисова, която ме подкрепи, ще запознаем повече деца и семейства със системата“, допълва Нели, която е в майчинство, но не крие, че децата са нейната страст и иска да се върне в училище.

 

„Всъщност, когато Джоузеф Пилатес разработил своята програма за упражнения, той предвиждал тя да бъде преподавана на деца от най-ранна възраст, за да развиват добри навици за движение. Системата е подходяща за цялото семейство, затова каня и родителите, и бабите, и дядовците. Съвместните занимания помагат да изградим по-добра връзка с децата, дават ни повече време заедно и подобряват семейните взаимоотношения“, усмихва се Нели. И уточнява, че от практиката си до момента е разбрала, че най-малките деца са тези, които изпълняват най-правилно движенията. Защото се движат постоянно, все още имат правилна позиция на тялото, а и не мислят, че някое упражнение е невъзможно да бъде изпълнено. „Синът ми Георги, който вече е на три години, е с мен в залата откакто направи пет месеца. Когато родих Ива, се върнахме в залата, след като направи месец. Тя вече е на една година и копира това, което вижда. Децата са наше огледало. За мен най-добрият начин да мотивираме и възпитаваме, е чрез личния пример“, разказва Нели, която е автор и на единствената по рода си тренировъчна възстановителна програма за майки с бебета Happy Kanga Mums („Тренировки за мама и бебе”).

В НАЧАЛОТО НЕЛИ СЪБИРАШЕ МЛАДИТЕ МАЙКИ В ПРОЧУТИЯ ЦЕНТЪР НА ТОНИ КАЛУШКОВА HAPPY MUMS, ЗА ДА ТАНЦУВАТ, ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТ ЧРЕЗ СПОРТ И НАЙ-ВЕЧЕ ДА ВЪЗСТАНОВЯТ ТЯЛОТО СИ СЛЕД РАЖДАНЕТО. Заради пандемията центърът е бил принуден да свие дейността си, затова Нели прави тренировките си в зала EnerGym. „Майките идват с бебетата си, които понякога спят в слинг, което е ергономична носилка, или в количка. По-големите пълзят или участват в тренировката. Целта на тези занимания не е просто момичетата да отслабнат след раждането, а да възстановят тялото си. Правилно възстановеното тяло гарантира на жената нейното здраве, затова наблягаме на проблемите с диастазата, възникнали по време на бременността. Работим и за стягане на тазовото дъно, което ни спасява от редица проблеми не само след раждането, а и впоследствие след години. Това е проблем, който засяга твърде често жената след раждането, но за съжаление, малко лекари консултират родилките за това“, обяснява Нели и допълва, че тазовата мускулатура е важна и за цялата бременност. Връзките вътре в нея се отпускат заради хормоните и тежестта на бебето. След това се появява проблемът с изсипването и се налага хирургическа намеса. Програмата, която Нели е направила, предотвратява всичко това. „Диастазата, или прибирането на правите коремни мускули, е другият сериозен проблем при родилките. Много жени опитват сами да се справят и правят упорито коремни преси. Но те често се оказват по-скоро опасни, отколкото да помагат“, казва Нели и споделя, че 40 дни след раждането младите майки съвсем спокойно могат да се включат в програмата й. А тя е подредила упражненията така, че бебетата да са близо до майките и да не се налага жените да търсят кой да се грижи за децата, докато те спортуват.

Всеки ден от понеделник до четвъртък Нели прави тренировки в EnerGym. Има групи Happy Kanga Mums в понеделник и сряда от 10 ч. в залата, във вторник и четвъртък обявява на страницата си тренировки на открито от 14 ч. Занятията на открито са безплатни и се провеждат в парка на кв. „Колю Фичето“ и в „Дружба“. В понеделник от 17 ч. е групата за семейства, но с насоченост към децата, а във вторник и четвъртък пилатесът е от 8,30 ч. „От три години имаме традиция и когато времето позволява, ходим на походи и разходки в града. Приготвяме си здравословна домашна храна и пак сме заедно с децата на чист въздух. Честите ни срещи в залата и на открито помагат на децата за по-лесен преход в яслата. Въпреки че са с майките, те създават своя среда, изграждат умения, стават лесно адаптивни и по-самостоятелни“, разказва Нели Чирпанова.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *