ФИДЕ майстор от ЦСКА спечели купа „Маринополци“

Над 80 състезатели от цяла България премериха сили за купа „Маринополци” в Павликени. Три шахматни федерации бяха представени в 9-кръговото състезание: българската, руската и канадската. Контролата за игра бе 10 минути + 5 секунди на ход, а наградният фонд надхвърляше 1000 лв.

Едноличен шампион с  8 от 9 възможни точки в купа „Маринополци VI” стана фидемайсторът от ЦСКА Георги Филев. Негови подгласници в челната тройка станаха майсторите на спорта Любомир Данов и Стоян Иванов. При сеньорите най-добре се представи Диан Диков от Ловеч, в категорията до рейтинг 2000 надделя Георги Николаев от Перник, а до 1800 първото място взе русенецът Николай Желязков.

Бяха определени и шампиони сред децата в различните категории. Сред всички с най-убедителен резултат бе европейският вицешампион Николай Желев от Бургас, който взе златото и при 14-годишните деца. В същата възрастова група представителката на Русия София Воробьева се окичи със сребърен медал, а Денислав Иванов от „Орловец” (Габрово) взе бронзовия медал. При 12-годишните в битката надделя представителят на домакините от ШК „Асеневци” Валери Белчев, който извоюва трети пореден златен медал за месец май. В класирането го последваха Стефани Бижева (Етър) и Кристиян Кънев (Орловец). При 10-годишните „Асеневци” отново доминира. Този път на върха на почетната стълбица се изкачи Теодор Тутеков, който е и държавен училищен шампион на България до 11 г. за 2021 г. Последваха го Йоан Велчев от „Орловец” и Станислав Тошкин от „Асеневци”.

При най-малките до 8 години триумфира Виктор Стоядинов (Етър), следван от Георги Стефанов (ЦСКА) и Александра Георгиева (Асеневци). Най-добре представило се дете от местния клуб „Маринополци” бе Пресиан Йорданов. В класирането го следваха Боян Найденов и Мартин Кирев. За призьорите в различните възрастови групи имаше купи, медали и предметни награди, а всички деца получиха грамоти за участие лично подписани от инж. Емануил Манолов – кмет на Община Павликени, който връчи и наградите в генералното класиране. Специален гост на турнира бе и представителката на Руското посолство в България Надежда Воробьева, която отправи официален поздравителен адрес към Община Павликени и организаторите от ШК  “Асеневци” и ШК “Маринополци”.

Традиционният турнир бе и Х-ти юбилеен за града, където ежегодно се провежда и купа „Павликяни”. Организаторите и ръководи на ШК „Асеневци” и ШК „Маринополци” Цвета Галунов и Даян Нинов поднесоха на кмета на Община Павликени инж. Емануил Манолов плакет в знак на благодарност за съдействието, което е оказвал през годините за това шахматът да се превърне в един от водещите спортове на Общината и да заеме трайно място в шахматната карта на България. Инж. Емануил Манолов също бе подготвен със специални подаръци към организаторите и официалната гостенка от Руското посолство.

„Десетият юбилеен турнир наистина бе празничен. С годините с инж. Манолов сме изградили толкова добър екип, че организацията на турнирите винаги преминава чудесно, а гостите на античния град остават възхитени от красотата на Павликени. „Маринополци VI” бе толкова хубаво събитие, че г-н Манолов пожела до края на годината да организираме още един турнир, който ще бъде трети за 2021 г.

От 2016 г. работим с Община Павликени, провеждаме тренировки с деца в училищата и градините, даже през последните две години в Павликени имаме повече деца, отколкото във Велико Търново, където е базата на „Асеневци”. Това се случва, защото благоразположението на г-н Манолов и цялостното съдействие на екипа на Общината ни мотивират да работим все повече за трайното установяване на Павликени като шахматен център”, коментираха организаторите на състезанието и ръководители на ШК „Асеневци” и местния клуб ШК „Маринополци” Цвета Галунова и Даян Нинов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.