Книга със снимки на Свищов отпреди 140 години бе представена в къщата музей „Алеко Константинов“

В къщата музей „Алеко Константинов“ бе представена книгата на Стоян Парашкевов „Старият Свищов в снимки“. Творбата, над която авторът е работил около година, показва крайдунавския град през погледа на неговите жители и обхваща в снимки период от над 140 години. Стоян Парашкевов, който е четвърто поколение свищовлия, беше представен от директора на Исторически музей – Свищов, Ивелина Габровска. Тя го поздрави за чудесната инициатива, която е още един чудесен начин да се съхрани паметта за живота и делото на предците ни.

На представянето на книгата присъстваха кметът на Свищов д-р Генчо Генчев, председателят на ОбС – Свищов, д-р Кристиян Кирилов, представители на различни институции и жители на Свищов, които изразиха радостта си от факта, че техният съгражданин е решил да сподели с широката общественост своя личен архив и е положил усилия да събере снимков материал, с който да илюстрира Стария Свищов през един по-различен поглед, а именно през очите на неговите жители. Някои от тях дори направиха аналог с издадения преди 13 години албум на д-р Иван Динков „Поздравъ отъ Свищовъ“, като му пожелаха да пожъне същия успех.

За книгата си авторът разказа, че в нея има моменти, които досега не са били засягани писмено. Това е един разказ в снимки за това как се е развивал Свищов през последните над 100 години, като са обхванати значими събития, знакови моменти, сгради и хора. Интересен факт е, че в книгата са представени и турски училища от началото на XX век и турското културно-просветно дружество, което по-късно става част от ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“. Изданието има описателна и художествена част, а целта е освен да се запазят културно-историческите факти и да се вдъхне увереност и оптимизъм на младите, че Свищов е един чудесен град, създаден на едно прекрасно място, град, който има бъдеще и перспектива.

Книгата вече може да бъде закупена от Туристически информационен център в Свищов, книжарница „Българска книга“ и редица други места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *