3 признака, че незабавно трябва да се откажете от хляба

Хлябът е неизменна част от менюто на повечето от нас. Изследванията показват, че в много случаи той може да бъде полезен, особено ако е направен от пълнозърнесто брашно. Но понякога e възможно консумацията му да доведе до здравословни проблеми и има няколко признака, по които може да разберете, че е време да се откажете от тестените изделия. Ето кои са те.

1. Наддаване на тегло Ако започвате да наддавате на тегло, задължително е да преразгледате количеството хляб, което ядете. Яденето на две или повече порции бял хляб на ден значително увеличава риска от затлъстяване или наднормено тегло според проучване, публикувано в списанието BMC Public Health.

2. Високо кръвно налягане Ако изведнъж стойностите на кръвното ви налягане започнат да се повишават, елиминирането на хляба от вашата диета ще помогне за нормализирането им. Според изследване, публикувано в списание Nutrients, консумацията на една филия хляб един или повече пъти седмично е свързана с по-висок риск от покачване на кръвното.

3. Постоянни спазми в стомаха Ако забелязвате, че получавате спазми след консумацията на сандвич или парче хляб, време е да преразгледате обичайната си диета. Възможно е това оплакване да се дължи на целиакия (цьолиакия) –  непоносимост към глутена, който се съдържа в изобилие в хляба. Ако се оплаквате от подуване на корема, болка, диария и запек след консумация на хляб, по-добре се откажете от всякакви тестени изделия.
Източник: Струма

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.