Астмата не утежнява протичането на заболяването от Ковид-19

Бронхиалната астма не утежнява заболяването от Ковид-19, напротив, тя може да облекчи протичането му, заяви главният пулмолог на Министерството на здравеопазването на Русия Сергей Авдеев, цитиран от ТАСС.
По неговите думи няма никаква опасност за пациенти с подобна диагноза да се ваксинират срещу коронавирусната инфекция.
„Според получените досега данни астмата не утежнява прогнозата за протичането на Ковид-19″, заяви Авдеев. Напротив, заболяването при наличие на бронхиална астма преминава малко по-леко и това е парадокс.“
За него съществуват съответните хипотези. Възможно е да са изменени експресиите на рецепторите на болните от астма, чрез които вирусът прониква в клетката. Другата вероятност е лекарствената терапия и инхалацията на глюкокортикостероиди. Възможна е и влажността на дихателните пътища също да действа като защитен фактор срещу вирусната инфекция.
„Като говорим за инхалационните глюкокортикостероиди, които се явяват основна терапия срещу астмата, не можем да отминем факта, че действат като протективен фактор срещу Ковид-19“, заяви специалистът.
Авдеев изтъкна, че няма съществени противопоказания за ваксинирането на болни от бронхиална астма срещу Ковид-19. Възможна е единствено алергична реакция към полиетиленгликола.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *