Гергьовска люлка, кантар и хоро на площада в Полски Тръмбеш

На 6 май – Гергьовден, отново верни на българските традиции и благодарение на организацията, създадена от Народно читалище „Отец Паисий1905” с помощта и подкрепата на общината, жителите на Полски Тръмбеш се събраха на градския площад, за да празнуват и се веселят заедно. Това се случи за пръв път от много време заради пандемията. Потопени в невероятната магия на този  празник, когато истинската пролет вече е при нас – дърветата и цветята в градския парк са разцъфнали, а зелената  морава е като вълшебен килим, всички си правеха снимки за спомен. Моми, момци и деца се полюляха на окичената с цветя и здравец гергьовска люлка, млади и стари се мериха на гергьовския кантар за здраве и сила.

За колорита и настроението на празника най-голяма, разбира се, бе заслугата на самодейците от фолклорна формация „Полянци”, фолклорен клуб „Луди млади” и детската музикална школа при читалището. Нагиздени с пъстроцветните носии от различните фолклорни области, с невероятно красивите си танци, хора и песни те плениха сърцата на съгражданите ни и им предоставиха незабравими минути, изпълнени с възторг и вълнение. Аплодисментите бяха бурни и от сърце. Много овации получиха за дебюта си и най-малките танцьори от детската танцова школа при „Полянци”.

Празникът завърши с Гергьовско хоро за здраве, берекет и благополучие, което ни зареди не само с настроение, но и с вяра в собствените ни сили, с надеждата, че всички наши начинания ще успеят.

Горица ДОНЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *