Катерина Симеонова – учителката с награда за най-лична мома, минава под венчило

Народните танци в „Луди млади” я срещнали с Николай от Бяла

 

Народните танци събрали Катерина и Николай.

Катерина Симеонова е завършила магистратура във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика“. Вече седем години работи като учител в СУ „Цанко Церковски“ в Полски Тръмбеш. Споделя, че за нея това не е работа, а удоволствие. „Няма по-голяма награда за един учител от това да вижда как учениците му порастват пред очите му, формират се като личности и надграждат своите знания“, казва г-жа Симеонова.

През май е един от най-важните празници. Празникът е символ на българската просвета, култура и духовност. На този ден Катерина се обръща с много благодарност към своите учители и се радва, че има възможност и тя да въведе следващите поколения в тайните на българското слово.

Обича контакта с възпитаниците си, поздравите с прегръдка са едно от нещата, които я зареждат с позитивна енергия. След началото на пандемията и изискванията за дистанцията, за жалост, тази близост вече я няма. Споделя, че по време на онлайн обучението е било трудно, но все пак са се справили. Моли се вирусът скоро да изчезне и нещата да се върнат по старому.

Младата учителка казва, че традициите и обичаите не бива да бъдат забравяни. Преди появата на коронавируса често помагала в читалището в с. Климентово, където работи майка й Марияна Симеонова. Откликвала на всяка покана, свързана с дейност с деца – лазаруване, Еньовден, откриване на жътвата. Под нейно ръководство децата творят в мартенската, коледната и великденската работилница. Традициите трябва да се предават през поколенията.

Младата учителка със свои ученици.

Като представител на селското читалище, участва в множество конкурси – „Най-гиздава мома насред мегдана“ в Арбанаси, фолклорния празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра“ в село Бабово и други. Отличена е с приза „Най-лична мома“ и има награда за автентична носия. Често облича носии, но любима й е автентичната носия от 19 в., предавана в семейството.

Дейната учителка споделя още, че нейната страст са народните танци. Тази нейна любов се заражда още в детска възраст. Дълги години е танцувала във ФФ „Полянци“, а след това в клуб „Луди млади“. Благодарна е на Мариана Малчева за всичките години, в които й е предавала своите знания за българския фолклор. Сега Катерина вече не танцува, но поощрява своите ученици да се записват на народни танци и не пропуска тяхна изява.

Носителката на приза „Най-лична мома“ скоро няма да е мома. През септември ще сключи брак. Бъдещият й съпруг също като нея е любител танцьор. Страстта им към народните танци ги срещнала преди време. Той се казва се Николай Славчев и е от Бяла. Запознали се на приятелско събиране между клубовете, в които танцували – тя в „Луди млади“, а той във „Фламинго“.

Н. ГЕОРГИЕВА

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *