Жени и Куба Михалек засадиха 965 дръвчета на старото сметище и стягат нов дом

ЖЕНИ И КУБА МИХАЛЕК СА ИНИЦИАТОРИ ЗА ЗАСАЖДАНЕ НА 965 различни дръвчета на старото сметище в Масларево. Те са поискали фиданките от „Гората. бг.“ и инициативата вече е

Жени и Куба пред новата си къща, която сега се подготвя отвътре.

факт. Сред новите насаждения има над 300 дъбчета, арония и други фиданки. В начинанието се включиха много младежи от селото, които приеха присърце идеята на Жени и Куба. Семейство Михалек прави и много други добрини в селото, което избра за свой дом въпреки нещастието, което ги сполетя почти веднага след тяхната атрактивна сватба през август 2019 г. При пожар изгоря къщата им и младите останаха без жилище. С помощта на много дарители, доброволци и съпричастие им бе осигурен временен дом.

ПОСЛЕ ТЕ ОТНОВО ЗАМИНАХА НА ГУРБЕТ В ХОЛАНДИЯ, КЪДЕТО СЕ БЯХА срещнали и влюбили един в друг. Наскоро отново са се върнали и вече имат свой нов дом, който сега стягат за живеене. Полякът Куба, който е на 30 години, е добър майстор и си прави почти всичко сам в новото жилище, което е в центъра на селото. Не може само да лепи плочки. Прави обаче мазилка, маже и сега слага контактите. Къщата може и да не е готова отвътре, но градината е нагласена, а двете хъскита Боби и Рая приветливо и мълчаливо посрещат канени и неканени гости. 32-годишната Жени е лъчезарна, позитивна и зареждаща с енергия, а тези качества са основните, заради които полякът се влюбил в нея.

„Тази къща ни я купи моята майка малко след като изгоря нашата. Със събраните около 5000 лева от дарения започнахме ремонта. Все още живеем в семейната къща в селото, която обаче е доста пренаселена…”, се усмихва Жени.

ВЪРНАЛИ СЕ ПРЕЗ ЯНУАРИ ОТ ПОРЕДНИЯ ГУРБЕТ В ХОЛАНДИЯ, КЪДЕТО били в завода за боровинки, тя ги пакетирала, а той бил мотокарист. С даренията от хората след пожара в старата къща младите направили покрива на сегашния си дом. Какви са техните планове за живота? Да си намерят работа и да останат в България. И да имат дете, което да ги радва в новата къща в Масларево. Тя мечтае да има кошери и да се занимава с пчеларство. Парите от гурбета обаче свършват, а работа няма. Жени говори английски и полски, който е научила не заради Куба, а защото в Холандия повечето гурбетчии са поляци и така се общува по-лесно. Освен това Жени е с висше образование по мениджмънт и туризъм от Варна, но не може да си намери работа.

В СЕМЕЙСТВОТО НА КУБА ИМА ОЩЕ ДВАМА БРАТЯ И ДВЕ СЕСТРИ, които живеят в Полша. Той се влюбил в Жени заради нейния ентусиазъм и заради вечната й усмивка. При неговото семейство я приели перфектно, а на сватбата им в Масларево, когато той я взе с каруца, бяха и роднините от Полша. Той не е далеч от мисълта да живеят в неговата родина, но Жени иска да си остане в родината и да роди децата си тук. Полякът казва, че някъде има работа, но само за минимална заплата, което въобще не може да покрива разходите. Хубавото на селото е спокойният живот, усмихват се двамата и се надяват да си намерят добра работа в региона.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *