Горещи новиниОбщество

Набират 750 преброители за Великотърновска област

Вече е изготвен Статистически адресен регистър с описание на всички сгради и тяхното разположение

Около 750 преброители са необходими за област Велико Търново, а за района на старата столица – близо 300. Преброяването ще стартира в 0,00 часа на 7 септември и ще приключи на 3 октомври. Очаква се 70 на сто от населението да се преброи до 17 септември по електронен път, останалите ще бъдат преброени по адрес. Това заяви в четвъртък зам.председателят на НСИ Дияна Янчева.
Тя проведе среща с областния управител на Велико Търново Георги Гугучков, със зам.губернатора инж. Детелина Борисова и с Диана Самхарадзе директор на ТСБ – Север на която обсъдиха организацията и провеждането на предстоящото преброяване на населението.
„Това е най-мащабното статистическо изследване, което се провежда на 10 години. Предходното преброяване старитара от Велико Търново. Кампанията за донабиране на преброители и контрольори е в ход. Крайният срок за кандидатстване е 10 юни. Документите се подават в общинските администрация. Желаещите да се включат трябва да са пълнолетни лица, да имат завършено средно образование и комуникативни умения. Не се изисква свидетелство за съдимост“, обясни Диана Янчева.
Тя допълни, че въз основа на данните от преброяването се определя ресурсът на обществените политики за десетилетие на пред.
„Вече е изготвен Статистически адресен регистър с описание на всички сгради и тяхното разположение, както и за инфраструктурата. Предстои той да се допълни с данни от преброяването за хората, които населяват този сграден фонд. С регистъра се поставя началото на обща хармонизирана информация, с която във всеки момент ще могат да разполагат местните и областните администрации“, обясни още Янчева.
Тя подчерта, че освен традиционните въпроси в предстоящото преброяване са включени въпроси за използването на т.нар. интелигентни технологии, фотоволтаици и други, които са важни като показател за жизненото равнище на населението.

Веселина АНГЕЛОВА
снимка-авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *